Състоянието на косата може да подсказва за здравословни проблеми

15685
Състоянието на косата може да подсказва за здравословни проблеми
Снимка: iStock/Guliver

Загубата на коса не винаги е причинена от силен стрес, грешки в грижите или риск от хранителни дефицити при монодиета. Изтъняването на прическата може да бъде причинено от заболяване на щитовидната жлеза, дерматоза или други здравословни проблеми.

Болести на щитовидната жлеза

Храни за по-здрава и лъскава коса

Красива коса, която е дълга, лъскава и здрава? За да имате такава феноменална прическа, първо трябва да погледнете какво се озовава в ч...

Загубата на коса при заболявания на щитовидната жлеза може да се появи както при хипотиреоидизъм, така и при хипертиреоидизъм. Неправилната концентрация на тироксин забавя темпото на процесите, протичащи в космените фоликули, което води до почти пълно спиране на растежа и отслабване на закрепването на нишките. Освен това се нарушава функционирането на мастните жлези - при хипотиреоидизъм проблемът се превръща в дефицит на себум (косата е груба, чуплива и матова), докато при хиперактивност се забелязва повишеното й производство (косите са тънки и лъскави).

Бъдете внимателни! Това може да е симптом, че щитовидната жлеза работи неправилно. Ако имате такива опасения, посетете незабавно лекар, за да проверите състоянието си.

Системен лупус еритематозус

Повишеният косопад и изтъняване може да е симптом на едно от системните заболявания на съединителната тъкан - системен лупус еритематозус. Откъде идва загадъчното име? Лупусът атакува нашите тъкани и органи. Има много различни симптоми и много разнообразно протичане - от сравнително леки форми, които представляват по-голямата част от случаите, до тежки, дори животозастрашаващи. Целта на лечението на системния лупус еритематозус е възможно най-бързо постигане на трайна ремисия на заболяването и предотвратяване на увреждане на органите – за съжаление, пълно излекуване за момента не е възможно. Отново – ако се опасявате дали не страдате от подобно заболяване, в никакъв случай не отлагайте посещението при лекар.

Синдром на поликистозните яйчници

За здрава коса и нокти яжте тези храни

Листни зеленчуци Ако искате да бъде неотразима, приемайте повече зелена храна. И по-точно тъмно зелени листни зеленчуци като къдр...

Поликистозни яйчници - (PCOS - Policystic Ovary Syndrome), което е най-честото хормонално нарушение при жени в детеродна възраст. Според статистиката това касае около 8-13 процента жени по света, а сред жените, лекувани от безплодие, процентът достига цели 50-60%! Причините за PCOS са неизвестни, но са посочени генетични фактори и фактори на околната среда. Един от симптомите на заболяването е загубата на коса. Други включват: менструални нарушения, хирзутизъм, акне, затлъстяване или загуба на тегло, нарушения на настроението, проблеми със съня и безплодие. Ако подозирате, че състоянието на косата ви може да подсказва за този проблем – потърсете съветите на гинеколог.

Анемия

Ако косата ви е тънка, чуплива и пада лесно или ако видите промени в ноктите си (дълги линии и бразди) и ако кожата ви е суха, възможно е да страдате от анемия - състояние, дефинирана като ниски нива на хемоглобин, хематокрит и/или червени кръвни клетки.

Искате ли да укрепите косата си? Опитайте витамин D и таблетки с цинк. Действието на макронутриентите се отразява и върху функционирането на организма като цяло.

Други симптоми на анемия включват слабост, виене на свят, сърцебиене, задух, бледа кожа и лигавици в устата, бледа конюнктива и нарушена концентрация и внимание.

Как да подмладим косата си с 10 години

Възрастта на жената проличава по много различни начини. Тя се изписва обаче най-вече на специфични места като деколтето и на ръцете. Та...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com