Съвети за шофьорите: Как да избегнем повреда на климатика в жегата

1654
Съвети за шофьорите: Как да избегнем повреда на климатика в жегата
Снимка: Pexels

При горещо време климатикът в колата е по-важен от всякога. Непознаването на основните принципи на работа на устройството, обаче, води до факта, че в най-неподходящия момент то дефектира. Авто експертите споделиха защо това се случва и как шофьорите да се справят с този проблем.

Често в жегата климатикът започва да подава горещ въздух в купето вместо студен. Това се дължи на факта, че в системата фреонът е намалял или напълно е изтекъл. В случая, дори зареждането не винаги решава проблема. Важно е да знаете една особеност на работата на цялата климатична система на автомобила: за да издухва студен въздух от въздуховодите, температурата в системата не трябва да надвишава 28 ° C. Ако вентилаторите не могат да охладят уредите до тази температура, тогава няма смисъл да чакаме прохлада. За да се осигурят на системата необходимите условия за работа, трябва да се спазват редица правила.

1.       Промиване на радиатора

Първото и най-необходимо действие, което трябва да се прави редовно, е цялостно промиване на радиатора, споделят експертите. Трябва да се сваля и изплаква на всеки две години. Това е важно по две причини: първо, радиаторът, запушен с мъх и мръсотия, автоматично води до неизправност на климатика и прегряване на двигателя, и второ, по време на промиването може да се оцени състоянието на агрегата.

2.       Състояние на вентилатора

След промиване на радиатора трябва да се оцени състоянието на вентилатора, температурния сензор и точността на системата. В много случаи именно вентилаторът става причината климатикът да може да работи в движение и да спира, когато колата спира.

3.       Промиване на системата

Климатичната система на автомобила трябва да се измива отвътре на всеки три години, тъй като във вътрешността на климатика се натрупва много мръсотия.

Всеки шофьор може сам да провери състоянието на климатика в колата си. Често мнозина не си правят труда да опознаят устройството и да оценят неговите характеристики според принципа „духа, не духа“. Това неминуемо ще доведе до повреда, а потърпевшите ще бъдат тези, които трябва да се возят в колата в летните жеги.

Навременната поддръжка ще предотврати и ремонта на климатика, който никак не е евтин. Неглижирането на ранните симптоми, че нещо не е наред с охлаждането на автомобила, ще доведе до по-сериозни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com