Танц според болежките

37740
Танц според болежките

Според Айседора Дънкан, когато се движим по определен начин, може да изменим душевното си състояние. Съвременните изследвания показват, че танците може да лекуват дори и телесни недъзи. Танците укрепват мускулите на гърба, корема и краката, подобряват кръвообращението, обменните процеси в ставите и гръбнака, координацията на движенията, тренират и дихателната система.

Освен това спомагат и за възстановяването след травми (6 месеца по-късно) и счупвания (след 10-12 месеца). Танцуването премахва напрежението и помага при началния стадий на развитие на хипертония, която според учените възниква като реакция на стреса, пише aif.ru.
Отдавна е доказано пък, че хората, които се занимават професионално с  танци, живеят повече и по-дълго запазват ясен ума си, тъй като по време на танца двигателната активност се съчетава с напрежение на мозъка. Интересното е и това, че всеки отделен вид танц има своето медицинско предназначение.

Да прогоним депресията с танци

Есента определено не е като лятото. Няма да откриваме топлата вода, коментирайки драстичната разлика в температурите, а ще се фокусирам...


Латиноамерикански  танци (румба, ча-ча-ча, салса)
При  латиноамериканските танци активно участват тазът и бедрата. Така се подобрява кръвообращението на органите на малкия таз. Препоръчва се при репродуктивни проблеми и сексуални разстройства.

Валс
Валсът изисква идеално равен гръб. Изпълнението му допринася за укрепването на мускулите на гърба и краката, тренира вестибуларния апарат и разтоварва нервната система.

Импровизацията
В дискотеките и клубовете хората танцуват, като импровизират, вдъхновени от музиката. Макар тези танци да нямат ясно изразени лечебни свойства, те пак са полезни. Първо, това е максимално дозирано физическо натоварване, и второ, повечето хора интуитивно се движат така, че да разтоварят точно тези части на тялото си, които най-много имат нужда. Друг плюс на този вид танцуване е, че подобрява храносмилането и донякъде намалява махмурлука.

Самба
Този енергичен, разпалващ и ритмичен танц, неслучайно е наречен „огнена царица” на карнавалите. Самба тренира дихателната и сърдечно-съдовата системи, подобрява реакцията. Препоръчва се при нарушаване на обмяната на веществата и наднормено тегло.

Танго
В някои болници на Аржентина се прилага т.нар. танготерапия. Според местните специалисти тангото помага при лечението на депресия, шизофрения, главоболие, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
Необходимостта от запомнянето на сложни движения и поредността на изпълнението им е едно много добро упражнение за мозъка.

Фламенко

Този танц укрепва мускулите на гърба и е като профилактика на болестите на ставите. Наклоните, завъртанията укрепват и мускулите на корема.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com