Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази екзотична островна държава е най-ниско разположената в света

04 март 2024, 16:28 часа

Малдивите, живописен архипелаг в Индийския океан, се отличават с уникалното качество на най-ниската държава в света. Състоящ се от 26 атола и над 1000 коралови острова, този тропически рай е известен с кристално чистите си тюркоазени води, ярките коралови рифове и луксозните си подводни бунгала. Под очарованието на природната красота обаче се крие една географска реалност, която отличава Малдивите от всички останали страни - това е най-ниско разположената държава на Земята.

Средната надморска височина на земята на Малдивите е само около 1,5 метра над морското равнище. Тази изключително ниска надморска височина прави Малдивите изключително уязвими към последиците от изменението на климата, особено към повишаването на морското равнище. Заплахата от глобалното затопляне и последващото топене на полярните ледени шапки постави Малдивите на преден план в дискусиите за адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него.

Най-доброто време да посетите Малдивите е пролетта

Столицата на Малдивите, Мале, е олицетворение на ниския характер на страната. Разположен на един от атолите, Мале е с толкова малка надморска височина, че всяко значително покачване на морското равнище може да има катастрофални последици за жителите му. Правителството на Малдивите участва активно в международните усилия за справяне с изменението на климата, като се застъпва за цели за намаляване на емисиите и обръща внимание на екзистенциалната заплаха, пред която са изправени ниско разположените островни държави.

Уникалният релеф на Малдивите е резултат от образуването на коралов атол. В продължение на милиони години върху потопените вулканични върхове растат коралови рифове, които образуват сложната мрежа от острови, която виждаме днес. Географският облик на страната е деликатен баланс между издигащата сила на кораловия растеж и потъването на вулканичната основа. В резултат на това най-високата естествена точка на Малдивите е едва 2,4 метра над морското равнище и се намира на остров Уилингили в атола Адду.

В кой океан се намират Малдивите

Макар че Малдивите се борят с предизвикателствата, породени от ниската им надморска височина, те също така приемат уникалната си география като крайъгълен камък на своята туристическа индустрия. Посетители от цял свят се стичат на Малдивите, за да се насладят на красотата на кораловите рифове, да се отдадат на водни спортове и да се насладят на несравнимия лукс на надводните места за настаняване. Парадоксът обаче е труден за пренебрегване - самите характеристики, които превръщат Малдивите в търсена туристическа дестинация, подчертават и крехкостта на съществуването им в условията на климатични промени.

Малдивите са свидетелство за сложната връзка между географията, изменението на климата и адаптацията на човека. Титлата на най-ниско разположената държава в света е едновременно отличителен знак и повод за безпокойство, което подтиква към глобални усилия за справяне с екзистенциалните заплахи, пред които е изправена тази островна държава. Тъй като светът се бори с последиците от изменението на климата, Малдивите служат като остро напомняне за спешната необходимост от международно сътрудничество за гарантиране на бъдещето на уязвимите региони.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес