Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази фатална грешка при миенето на зъбите ги кара да губят белотата си

18 юни 2024, 20:44 часа

Снежнобялата усмивка е мечтата на много хора и за да я постигнат, хората прибягват до различни методи: избелващи пасти за зъби, специални процедури при зъболекаря и корекция на диетата. Понякога обаче всички усилия могат да бъдат отменени от една на пръв поглед незначителна грешка.

Ефектът на сухото четкане върху емайла и чистенето на зъбите

Според експертите, сухите влакна на четката за зъби могат значително да повредят емайла. Когато пастата за зъби се нанася върху суха четина, тя не може да се разпенва ефективно. Без подходящото ниво на пяна, пастата за зъби не може да взаимодейства правилно с повърхността на зъбите и да отстрани плаката и мръсотията. Вместо това сухите влакна, дори и с паста за зъби, могат да надраскат гладкия емайл, което с течение на времето може да доведе до увреждане и влошаване на зъбите.

Повреденият емайл губи своята гладкост и защитни свойства, което допринася за появата на микропукнатини и натрупване на плака. Така зъбите губят естествения си блясък и стават по-податливи на пожълтяване.

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Правилно използване на четка за зъби

За да избегнете тази грешка, трябва винаги да намокряте четката си за зъби с вода, преди да нанесете паста за зъби. Това не само позволява на пастата да се разпенва по-добре, но и прави процеса на миене на зъбите по-щадящ към емайла. Образуваната пяна при използване на мокра четка спомага за по-равномерното разпределение на пастата върху повърхността на зъбите, което подобрява нейните почистващи свойства.

Време за киселина и четкане

Друг важен аспект, е времето за миене на зъбите след прием на кисели храни. Киселината омекотява емайла, което го прави по-уязвим към механични повреди. Миенето на зъбите непосредствени след хранене може да увеличи този ефект и да доведе до чувствителност на зъбите или обезцветяване. За да избегнете тези проблеми, препоръчително е да изчакате поне два часа след прием на кисели храни, преди да измиете зъбите си. Това ще позволи на емайла да възстанови своята здравина и защитни свойства.

Колко време трябва да се мият зъбите, за да не ходите на зъболекар?

Съвети за поддържане на бели и здрави зъби

За да поддържате бели и здрави зъби е важно не само да избягвате използването на суха четка и да изберете правилното време за миене, но и да следвате редица други препоръки:

1.           Редовно миене. Това ще помогне за предотвратяване натрупването на плака и зъбен камък.

2.           Почистване при стоматолог: Посещавайте вашия стоматолог за почистване на зъбите на всеки шест месеца. Така ще изчезне труднодостъпната плака и ще запазите венците си здрави.

3.           Почистване на езика и грижа за протезите: Не забравяйте да почиствате езика си и да се грижите за протезите си, ако ги имате. Това насърчава цялостната орална хигиена и предотвратява развитието на бактерии.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес