Тези 2 неща са задължителни за всеки родопски пататник

5215
Тези 2 неща са задължителни за всеки родопски пататник
Снимка: iStock/Guliver

Ако не си видял Родопите, не си видял България. Ако не си вкусил родопски пататник, не си опитал чудото на автентичната родопска кухня, ястието, съчетало традиции, корени и история в една несравнимо вкусна чиния. Пататникът е сред най-приготвяните от нашите баби ястия, които всяка домакиня в Родопите е умеела да поднася на семейството си.

Много са рецептите и начините на приготвяне – на фурна, на тиган, на огъня и всеки пататник във всяко кътче на планината с душа има своята история, но все пак има две задължителни за всеки родопски пататник неща, без които той не би бил автентичната вкусотия, съхранила традициите и корените ни.

Задължителни за всеки родопски пататник неща

Обикновено пататникът представлява тънка питка, изпечена от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен. Рецептите обаче се различават една от друга и не всички изброени продукти са задължителни. В някои краища на Родопите традиционните пататници се приготвят без яйца и сирене – те просто не присъстват в местните рецепти, а в други добавят гъби към пататника или дори кашкавал за съвременен привкус към старата рецепта.

Традиционната рецепта за пататник, излязла от тетрадката на баба

Има обаче две неща, задължителни за всеки родопски пататник, като изключваме картофите, без които не може да направите ястието и те по подразбиране са задължителни. Тези 2 неща, които са задължителни за всеки родопски пататник, са две подправки, срещани в почти всяка автентична и модерна  рецепта за вкусното родопско изкушение – лукът и джодженът.

Няма да отричаме, че със сирене и масло пататникът става много по-вкусен, както и че тези две съставки, които не са задължителни, се срещат дори в повечето от най-старите рецепти за това родопско ястие, съхранени и достигнали до нас, но дори без сирене пататникът ще е родопски, докато ако пропуснете лука и джоджена, то просто ще имате картофено ястие със сирене, което може да наречете както желаете, но не и родопски пататник.

Много често компания на задължителните две подправки – лук и джоджен – прави  чубрицата – истинска чубрица, събрала в себе си аромата и магията на Родопите, а не имитация, която няма нужните вкусови и ароматни качества.

Традиционната рецепта за вкусен родопски ПАТАТНИК

Какво още е нужно, за да приготвим истински родопски пататник?

Качеството на продуктите е от ключово значение за вкуса на пататника. Нашите деди не са купували вносни картофи и не са слагали в пататника имитиращи сиренето продукти. Ако ще правите родопски пататник, уверете се, че има откъде да закупите истинско пълномаслено сирене, чист продукт, както и масло. Най-добре е да е директно от мандра, за да сте по-уверени, че не съдържат допълнителни вещества, че няма да откриете в тях палмово масло или да сте закупили имитиращ продукт. Колкото по-чисти и истински са съставките за пататника ви, толкова по-вкусен ще се получи.

Ако бюджетът ви не позволява скъпо и чисто сирене и масло, по-добре да ги пропуснете, те не са задължителни за рецептата, отколкото да добавите имитиращи продукти или такива с ниско качество. Български подправки, български продукти – това ще ви гарантира отличен вкус, а за да се насладите на родопски пататник по автентична рецепта и с продукти от самите Родопи, посетете планината и китните ѝ селца, там на всяка крачка може да поръчате родопски пататник или да ви нагостят в някоя селска къща, в която се е запазила най-вкусната, чиста и истинска храна – тази, приготвена от сбръчкани трудолюбиви пръсти с цялата обич в сърцето към цялата челяд и онова, което ражда земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com