Тези симптоми показват проблеми с щитовидната жлеза

50303
Тези симптоми показват проблеми с щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в тялото на жената, тъй като има отношение към хормоналния баланс в организма и нормалното ѝ функциониране е важно както за здравето, така и за красотата. Всяка дисфункция на щитовидната жлеза води до симптоми, подсказващи нуждата от консултация с ендокринолог и проследяване на нивата на TSH, T3, T4, които когато са под или над референтните граници, сочат заболявания на жлезата. Мъжете също могат да страдат от заболявания на щитовидната жлеза, макар жените с проблеми в този орган да са много повече. Наследствеността също е фактор – ако някои в семейството ви има заболяване на щитовидната жлеза, твърде вероятно е да се развие и при вас.

Кои симптоми сочат проблем с щитовидната жлеза?

1.       Умора

Хроничната и тежка умора, която не може да бъде преодоляна с почивка, сън и пълноценно витаминозно хранене, често сочи проблем с щитовидната жлеза – намалена функция. Изследванията ще покажат високи нива на хормоните.

2.       Изпотяване и влажна кожа или суха и лющеща се кожа

Дамите с хиперфункция на щитовидната жлеза често се оплакват от прекомерно изпотяване. Наблюдава се и непрекъснато потене на дланите, които са влажни системно. Кожата е по-скоро мазна, мека, топла, влажна. При понижена функция ще забележите постоянен студ, суха и лющеща се кожа.

3.       Косопад

Сезонният косопад в определени граници е нормален, ако обаче го наблюдавате системно и е в неочаквани размери, това може да сочи проблем с щитовидната жлеза.

4.       Проблеми с месечния цикъл

Коя е най-добрата диета при Хашимото

Ако не сте чували за болестта на Хашимото, тя представлява автоимунно заболяване, което обхваща функцията на щитовидната жлеза. Можем д...

Щитовидната жлеза функционира в пряка зависимост с останалите. Дисфункцията при щитовидната жлеза ще доведе до проблеми с другите, както и с месечния цикъл. Съществува и опасност от трудно зачеване или спонтанен аборт. Това налага всяка жена, на която предстои да стане майка, да проследява състояние на щитовидната жлеза и хормоните ѝ.

5.       Проблеми с килограмите

Ако рязко сте свалили килограми без диета, не бързайте да се радвате, това може да сочи хиперфункция на щитовидната жлеза и да представлява опасност за здравето ви. По същия начин не се подлагайте на унищожителни диети, ако рязко пълнеете от  нищото, а проверете щитовидната жлеза. Кожата е бледа в този случай, а кръвното налягане и пулсът – понижени. Намалената ѝ функционалност води до рязко натрупване на килограми, които няма да изчезнат, ако не лекувате проблема, независимо какви хранителни режими следвате.

6.       Проблеми с паметта

Ако рязко са понижени възможностите ви за учене и запаметяване, не считайте, че сте оглупели внезапно, а проверете хормоните на щитовидната жлеза.

Това са полезните храни за щитовидната жлеза – похапвайте ги често!

Сред най-важните фактори, оказващи влияние върху щитовидната жлеза, е храната. Ако човек има установени проблеми с този орган, трябва м...

7.       Запек

Тежкият запек, за който не се откриват причини в начина на хранене и живот, в храносмилателната система, може да се дължи на щитовидната жлеза.

8.       Сърцебиене

Възможно е да се дължи на заболявания на сърдечно-съдовата система или на стрес, но ако са изключени тези причини, то вероятно идва от щитовидната жлеза. Придружено е с треперене на пръстите на ръцете при покой, нервност и напрежение, влажни длани.

9.       Промени в либидото

Това са едни от най-вредните храни за щитовидната жлеза – много внимавайте с тях!

Сред най-чувствителните органи в човешкото тяло, това е щитовидната жлеза. Дори да се появят малки отклонения във функциите й, може да ...

Внезапно пониженото либидо може да сочи не липса на чувства към партньора, а намалена функция на щитовидната жлеза.

 Освен хормоните на щитовидната жлеза се извършва и ехографско изследване, както и изследване за антитела, ако има вероятност от автоимунно заболяване на жлезата, наречено тиреоидит на Хашимото.

Статията има само информативен характер и не заменя консултация с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com