Тиха заплаха за дома: топ 5 на отровните стайни растения

1006
Тиха заплаха за дома: топ 5 на отровните стайни растения
Снимка: Istock

Не всички стайни цветя са безопасни, особено когато в къщата има деца и космати домашни любимци.

Разказваме ви кои популярни растения всъщност са отровни и какво да правите, ако искате да ги държите в къщата, но да предпазите себе си и близките си.

Дифенбахия

Дифенбахията, украса в много домове и офиси с ефектни раирани листа, е кръстена на австрийския градинар Йозеф Дифенбах. Колоритният външен вид обаче крие опасност: сокът на растението съдържа токсини, които могат да причинят дразнене на кожата, изгаряния и дори по-сериозни последици като увреждане на зрението и подуване на ларинкса.

В миналото дифенбахията е била известна като „глухата пръчка“: робите са били принуждавани да дъвчат листата ѝ като наказание за прекомерна разговорливост. Е, и сред суеверните хора съществува вярването, че дифенбахията „отвръща на мъжете“ от дома.

Кои са най-отровните растения в България?

Монстера

Монстера е декоративна лиана, известна с великолепните си резбовани листа. Благодарение на екзотичния си вид тя е придобила популярност сред тези, които искат да създадат тропическа атмосфера у дома.

Листата ѝ обаче съдържат калциеви оксалати - токсични съединения, които са опасни за здравето както на домашните любимци, така и на хората. Особено уязвими са котките и другите малки домашни любимци, както и малките деца, които обичат да опитват всичко. Дори възрастните могат да получат дразнене на кожата и очите при случаен контакт със сока на растението.

Има причина да съществуват толкова много митове и легенди за чудовището. През 16 век, когато европейците за пръв път откриват това растение в тропиците, се разказват ужасяващи истории за това как корените на пипалата му могат да пробият човешкото тяло. А според народните вярвания монстера причинява раздразнителност при мъжете и намалява либидото им, въпреки че няма научни доказателства за това.

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Азалия

Азалията е декоративно растение с възхитителни ярки цветове, което произхожда от Китай и Япония. То може да бъде живописна декорация за всеки дом, но крие и опасности, особено за домове с бебета или домашни любимци.

Опасността от азалията се крие в съдържащите се в нея алкалоиди, които могат да предизвикат сериозни симптоми. Поглъщането на малко количество от растението в носоглътката може да доведе до сълзене и секреция от носа, а при поглъщане - до повръщане, диария и дори припадъци. В случай на отравяне е необходима незабавна медицинска помощ, тъй като симптомите могат да се влошат бързо.

Антуриум

Антуриумът, известен още като "цветето фламинго", произхожда от тропическите гори на Южна и Централна Америка и е известен с ярките си цветове. Но външният вид е измамен, особено за хора, склонни към алергии.

Антуриумът може да стимулира производството на хистамин, което води до по-чести алергични реакции, включително анафилактичен шок. Освен това сокът от антуриум съдържа оксалова киселина, която предизвиква дразнене при контакт с кожата и лигавиците.

Бегония

Не сте го очаквали? В края на краищата бегонията е едно от най-популярните стайни растения, което печели сърцата на много собственици със своите ярко оцветени цветове. Но не всички са наясно с нейните скрити опасности.

Бегонията съдържа соли на оксаловата киселина, които се намират във всички части на растението, но особено в грудките. Затова трябва да сме особено внимателни при пресаждането и разрохкването на почвата в саксията. Опасните вещества могат да предизвикат уртикария и подуване на лигавиците като очите и устата. Освен това случайното поглъщане на части от растенията може да доведе до повръщане и други храносмилателни разстройства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com