Топ 5 духовни учители, живели в България

10110
Топ 5 духовни учители, живели в България
Снимка: iStock/Guliver

Мъдрост по-ценна от златото, непреходни ценности, неписани правила за живот, изпълнен с обич – това са ни завещали духовните учители, живели в България. Някои от тях са познати на всички, други – на малцина, но всички те са се опитали да начертаят път, по който всеки може да изживее дните си мъдро и да ги изпълни с духовност.

Кои са най-известните духовни учители в България?

1. Петър Дънов

Основателят на „Бялото братство“, религиозно-философско движение, известно под името дъновизъм, е роден през 1864 година. Дънов е сред най-известните духовни учители в България. Началото на вярата му и края на битката между доброто и злото, която бушувала в него, е тежка болест, която едва не отнема живота му. Твърдял е, че е оздравял и се е спасил с молитва към Бог. Това е преломен момент в живота му, който го променя завинаги. Така Дънов става Христов и свидетел за Него.

Дънов е автор на няколко книги и брошури, първата от които е „Науката и възпитанието – началата на человеческий живот“, в която разкрива основите на своето верую за Божественото начало в човека и за идеята, че човек и вселена са част от общ  колективен организъм. Спиритуалната система, която създава един от най-известните духовни учители в България, той сам нарича „Ново учение“ и духовна школа, разграничавайки ги от религията. В тази духовна школа говори за правда, добродетел, истина, мъдрост, обич.

Да откриеш своя духовен път отвъд религията

На какво ни учи един от най-известните духовни учители в България? Дънов ни учи, че сърцето и мозъкът трябва да ни казват едно и също, че те не бива да бъдат раздвоени и противопоставящи се, че трябва да се радваме на малките неща, за да получим и големите, че страхът и съмнението нямат място в обичта. Дънов ни учи за величието на душата, за непреходните ценности.

2. Михайл Иванов

Иванов или Омраам Айванхов, каквото име е приел в Индия, е български философ и езотерик, живял във Варна, който последователите му приемали като учител. Това му дава почетно място в топ 5 духовни учители в България. Книгите на Иванов могат да бъдат открити на над 20 езика, а учението му е силно повлияно от това на Дънов, чието учение разпространявал след 1937 година във Франция.

3. Васил Тосев

Тосев е единственият дервиш в България, което му дава заслужено място в топ 5 на духовни учители в България. Той ни учи, че обичта е в основата, но тази обич, която не е към конкретно нещо, а към всички и всичко. Счита, че танцът на дервишите го окрилява, помага му да бъде всеки следващ ден по-съвършен и да помага на хората. Самият той не счита себе си за учител, а винаги говори за своите учители, които са извън пределите на България и особено за учителя си Шибенду Лахири от Индия, който го насочва към суфизма. Тосев вярва, че сърцето не може да бъде излъгано и споделя с нас, че поздравът на дервишите е „ашколсун“, което всъщност се превежда не като „браво“, а като „да бъде любов“.

16 стъпки, които ще доведат до духовен растеж и хармония

4. Елеазар Хараш

Това е творческият псевдоним на един от най-известните духовни учители в България – варненецът Петьо Йорданов. Продължител на учението на Дънов, той е смятан от хората за духовен учител.

5. Поп Богомил

Правим огромен скок във времето назад, за да завършим списъка с топ 5 духовни учители в България и се отправяме към Х век по времето на цар Петър Ι. Създател на богомилството и духовен учител, поп Богомил учил на скромност, честност, свобода, липса на помпозност, равноправие между половете, доброта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com