Топ 7 изчезнали животни, които са съществували в България

16889
Топ 7 изчезнали животни, които са съществували в България
Снимка: iStock/Guliver

Освен природните катаклизми, ледниковата епоха, резките климатични промени, които неведнъж е преживяла планетата ни, болестите и еволюцията, лицето на живата природа и в България, и по света се е променяло постоянно и в резултат на човешката дейност. Бракониерството, избиването на животински видове заради кожите и месото им, замърсяването на околната среда и развитието на човечеството като цяло водят до изчезване на множество животински видове и появата на нови и непознати.

Промяната на климата води до сериозни промени и в животинския свят в България. Любопитен факт е, че някога страната ни е била населявана и от маймуни и хоботни животни – видове, които днес могат да бъдат видени само в зоопарка и за които страната ни не е естествено местообитание. Изчезването на видовете на територията ни, за жалост, не се е случвало само в онези отдавна изминали епохи и времена.

То продължава и днес, като активна роля за това играе човекът, макар да се опитва чрез програми и закони да опазва природата и биоразнообразието. Събрахме 7-те най-интересни видове, които сме загубили безвъзвратно, част от тях в далечни епохи, а други само преди няколко десетилетия.

Топ 10 изчезнали животни в България, научете кои са обитавали нашите земи!

Изчезнали животни в България

1.       Динотериум

Макар да е наричан от децата динозавър, този едър бозайник е далечен прароднина на слона и е част от колекцията на Палеонтологичния музей в Асеновград, където се съхраняват вкаменелости от видове от пикермийска хипарионова фауна на късния миоцен, когато природата на Балканите е приличала на днешната африканска савана.

Страната ни е била дом за носорози, жирафи, маймуни и други представители на саваната. Изложения в Палеонтологичния музей скелет на динотериум е най-запазеният в световната практика от шепата, открити по света, и е първият цял скелет, открит в България. Динотериумът е изчезнал преди около 2 000 000 години, а днес можем да се възхитим само на исполинския му скелет – висок е 4.65 метра, а дълъг – 6.80.

2.       Съблезъбеста котка Metailurus

Приличащ на тигър, този хищник, изчезнал преди милиони години, също е бил част от фауната на България. Живяла е преди 9 милиона години в епохите на миоцен и плейстоцен. Днес единствено скелетът му може да бъде видян в палеонтологичния музей в града под Асенова крепост.

3.       Амфиционид (кучешка мечка)

Изключително интересен представител на животинския свят, който причисляваме към топ 7 на изчезнали животни в България именно заради странната комбинация от куче и мечка в един вид. Живял е преди от 50 до 9 милиона години в Азия и Европа. Амфиционидът не може да бъде видян в палеонтологичния музей в България, тъй като негови останки не са открити на територията на страната ни, но предвид местообитанията му – континентите Азия и Европа – е сигурно, че той е населявал и земите, които днес обхваща страната ни.

Кои животни в България са застрашени от изчезване?

4.       Рис

Макар да е представител на големите диви котки, които също днес населяват саваната, рисът се е срещал по земите ни до преди по-малко от век. Последният представител на вида се счита, че е бил убит през 1930 година в Странджа планина.

5.       Тюлен монах

Единични екземпляри от Черноморския тюлен-монах са наблюдавани последно през 1997 година в Черно море след дълги периоди, в които този представител на морския животински свят не е бил регистриран в акваторията на страната ни. Вписан е като застрашен от изчезване вид в Червената книга на Република България, но това явно не е помогнало за оцеляването на вида и от 1997 година официално се нарежда сред всички изчезнали животни в България.

6.       Норка

Още един европейски вид сме загубили безвъзвратно и се води изчезнал според официалната информация и според Червената книга на Република България от 1951–1952 година, откогато няма достоверна информация за съществуването му у нас. Норката е хищник от семейство порови, като тя продължава да се отглежда заради кожата ѝ в някои страни от Европа и света. Тоест изчезнали у нас са само дивите норки, живеещи в естествена среда, а норките са застрашен вид именно заради ценната им кожа.

7.       Някои видове домашни животни

Не само дивите животни са жертва на катаклизми, болести и човешки решения. Шест български породи домашни животни, използвани за храна и други цели също са безвъзвратно изчезнали през последните десетилетия. Сред домашните изчезнали животни в България са видове коне, овце, прасета и други – рилски кон, риломанастирска овца, клепоуха свиня и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com