Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тополовият пух не е алерген, но с какво вреди?

30 май 2024, 17:00 часа

Вече голямата част от страната е обхваната от тополова виелица, което означава, че страдащите от алергии ги чакат трудни времена. Ето 10 съвета как по-лесно да преживеем сезона на цъфтежа на тополите.

Топлото и сухо време през втората половина на май провокира ранен цъфтеж на тополите. По дърветата се появиха бели шапки от тополов пух.

Цъфтежът на тополата, а с него и сезонът на тополовия пух, продължава около две седмици. Защо тополовият пух е опасен за страдащите от алергии?

Тополовият пух сам по себе си не е алерген. Не съдържа вещества, които могат да причинят алергии при хората. Въпреки това тополовият пух събира поленови алергени на повърхността си (прашец от ливадни и житни треви, които цъфтят по това време) и подпомага разпространението му.

Как да се справим с алергията към цъфтежи?

Как да разберем, че алергията е започнала заради тополов пух?

·       По кожата се появяват сърбеж и обриви под формата на червени петна или малки обриви.

·       Очите се насълзяват. Носът е запушен без признаци на инфекциозно заболяване.

·       Дишането е шумно, учестено, затруднено.

·       Бързо нарастващ оток на лицето, шията и ръцете.

Незабавно се обадете на линейка или отидете до най-близкото медицинско заведение, ако кръвното ви налягане внезапно спадне с или без поне един от тези симптоми. В този случай е необходима спешна помощ.

Защо пухът от дърветата е опасен за автомобила

10 съвета за улесняване на живота по време на сезона на тополовия пух

Разходете се вечер или след дъжд. В сухи и горещи дни, както и рано сутрин, концентрацията на полени във въздуха е максимална.

Поставете мрежи против комари на прозорците. Те ще се превърнат в преграда за тополовия пух. Или да закачите добре навлажнен чаршаф или марля, сгъната на няколко слоя, на прозорците и балконските врати.

Всеки ден извършвайте мокро почистване в апартамента. Избърсвайте первазите и други повърхности често с влажна кърпа.

Използвайте пречистватели на въздуха. Тези устройства значително намаляват концентрациите на полени в затворени помещения.

Носете очила  – слънчеви или всякакви други. Те предпазват очите ви от мъх и прашец.

Дръжте физиологичния разтвор със себе си и го пръскайте в носа си често през целия ден. Това ще помогне за премахване на цветен прашец от носната лигавица. Освен това е полезно да измиете очите си и да се гаргарате с физиологичен разтвор.

Вземете душ веднага щом се приберете от улицата. Измийте прашеца от косата, веждите и миглите. Сменете си дрехите.

Не сушете нещата след пране на открит балкон по време на прашния сезон.

Избягвайте да пътувате извън града, да работите в градината и да косите тревни площи.

Консултирайте се с алерголог, за предпочитане две седмици преди началото на сезонното обостряне на алергиите. Лекарят ще предпише лекарства за профилактика, които ще трябва да се приемат до края на сезона за прашене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес