Торене на здравец, който е отглеждан на балкона

10694
Торене на здравец, който е отглеждан на балкона
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Торенето на пеларгониите е важна грижа при отглеждането на тези растения. Гераниумът е едно от най-красивите и лесни за отглеждане балконски растения. За да са здрави и да цъфтят здравецът, трябва системно да се наторява. На пазара има много торове за пеларгония - кой да изберете?

На слънчеви балкони най-често се отглеждат едроцветен пеларгоний ( Pelargonium grandiflorum ) и ивичест пеларгоний ( Pelargonium hortorum ). На сянка обаче пеларгония с бръшлянови листа ( Pelargonium hederifolium ) и ангина ( Pelargonium graveolens)). Всички тези здравец са невзискателни и могат да бъдат препоръчани на всеки. Единственият им недостатък е чувствителността им към ниски температури (растенията идват от Южна Африка). Ключът към успешното отглеждане на здравец е плодородна, добре дренирана почва, редовно поливане, прищипване на цветя или издънки и балансирано торене. Опитваме се да отговорим на въпроса: как и с какво да наторяваме здравец?

Какъв тор за здравец да изберете?

За цъфтящи здравец фосфорът (P) е от голямо значение . Влияе на цъфтежа и правилния растеж на кореновата система. За да има растението атрактивен хабитус и по-добро разклоняване, то трябва да се подхранва с калий (К) – този елемент е особено важен при ангина на декоративните листа. Освен това си струва да изберете торове с микроелементи, които участват в много физиологични процеси в зелените. За наторяване на пеларгония си струва да използвате 2-3 вида торове. Това не трябва да се третира като ненужен разход – особено след като торовете могат да се използват за подхранване на други цъфтящи растения. През пролетта си струва да използвате торове с малко повече азот, тогава си струва да поставите фосфорно-калиеви торове.

Повечето от торовете се предлагат в течна форма (разтварят се във високо разреждане с вода). На пазара обаче можете да намерите и гранулирани торове и торови пръчици. Последните действат бавно и с малък интензитет, като систематично отделят хранителни вещества. Това е добро решение за забравящи хора; Торовете в горния списък се различават значително по своя химичен състав. Струва си да се помни, че тези с високо съдържание на хранителни вещества дават по-бърз ефект (и се използват в по-голямо разреждане), но са по-малко безопасни. Това важи по-специално за азотните съединения. При закупуване на тор можете да намерите и информацията на опаковката. Терминът се отнася до бионаличността на определени елементи (под формата на хелати те се усвояват по-бързо, преместват се и се усвояват от растенията); Понякога в торовете азотът се отделя в нитратна и амониева форма. Това влияе наред с други върху степента на излугване на хранителните съединения. Всъщност, в здравец, отглеждан на балкона (тоест - в контейнер) и редовно наторен, няма особено значение. Отчита се общият азот, което не променя факта, че е по-добре да се избират торове с по-ниско съдържание на азот.

Други торове за пеларгония

За здравец могат да се използват различни торове – важно е те да съдържат малко азот и много калий и фосфор. Особено полезни са хумусните торове, които не съдържат химически добавки. Те са многокомпонентни и напълно безопасни за растенията. Освен това, течният оборски тор от коприва (азот) и хвощ (силициев диоксид) може да се третира като тор. Поливайки растенията с тях, ние не само осигуряваме хранителни вещества, но и намаляваме риска от болести и неприятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com