Това може да ви накара да размислите дали да си направите татуировка

1362
Това може да ви накара да размислите дали да си направите татуировка
Снимка: iStock

Дългосрочен ефект от мастилото по кожата: микроскопичните частици мастило могат да проникнат през кожата ви и да попаднат в други части на тялото ви.

Когато мислите за рисковете за здравето от една татуировка това, което първо идва на ум са инфекции и алергични реакции. Има обаче и едно последствие, което може да се появи в по-късен етап от живота, и което също би трябвало да ви тревожи. Токсичните частици от мастилото за татуировки проникват под кожата и пътуват през тялото и това може да има последици за здравето в дългосрочен план, според ново проучване.

Използвайки рентгенова флуоресцентна технология, учени успяват да идентифицират наночастици от титанов диоксид, често срещана съставка в бели и цветни пигменти за татуировки, в лимфните възли на четирима индивида след направена аутопсия.

Пътуване до лимфните възли

Ролята на лимфната система, част от която са и лимфните възли, е да премахва токсините и нечистотиите от тялото. Затова и лимфните възли ще събират част от частиците мастило, инжектирани в кожата. Всъщност, учените споделят още, че пигментирани и уголемени лимфни възли са забелязани при татуирани индивиди от десетилетия.

Кои са най-болезнените места за татуиране?

Но новото им откритие е, че частици от мастило се намират в лимфните възли с размери на наночастици (по-малки от 100 нанометра в диаметър), а това е особено обезпокоително. Частиците, които са малки, могат да се държат различно в тялото и да представляват различни заплахи за здравето.

Дори във форма без наночастици, мастилата за татуировки, направени с титанов диоксид са свързани с проблеми като забавено зарастване, повдигане на кожата и сърбеж. В допълнение към титановия диоксид, изследователите откриват и широк спектър от други химикали в наномащаб, свързани с татуировките в лимфните възли.

Уверете се, че вашият татуист използва качествени продукти

За да бъде ясно, изследването не предоставя доказателства за никакви специфични здравословни проблеми, които биха могли да бъдат свързани с татуировките. Но това е едно от първите проучвания, които показват, че пигментите в наномащаб, някои от които са направени от токсични елементи и консерванти наистина мигрират и се натрупват в тялото.

И авторите посочват, че хроничните последици за здравето, като развитието на рак, е трудно да се свържат с татуировки, защото те се появяват едва след години или десетилетия напред.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат истинските последици от тези открития и да се разработят насоки за по-безопасни процедури за татуиране. Засега, ако мислите да си направите татуировка, знайте, че съществуват много въпроси без отговор.

Важно е да знаете, че няма и много регулации относно мастилата за татуировки в света, които биха позволили да се твърди, че мастилата за татуировки като цяло са безопасни. Съставките никога не са били одобрени за инжектиране в кожата и има значителна липса на данни, които да обяснят известните досега странични ефекти като алергии и образуване на грануломи.

Колко време е необходимо, за да заздравее татуировката?

Възможно е да има повече риск, свързан с татуировките, отколкото непрекъснато нарастващата тенденция на татуиране може да предполага. Хората трябва да са наясно с неизвестните рискове, които могат да дойдат заедно с татуирането, вместо да предполагат, че цветовете са безопасни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com