Това се случва с тялото ви, ако консумирате парченце шоколад всеки ден

6549
Това се случва с тялото ви, ако консумирате парченце шоколад всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Умерената консумация на шоколад може да бъде полезна за сърцето. Но тъмният шоколад определено е най-добрият избор, тъй като той обикновено съдържа по-малко захар. Друго негово предимство е по-високата концентрация на какао на прах. Той се произвежда от какаови зърна, които имат високи нива на антиоксиданти и флаваноли - две вещества, свързани със здравето на сърцето.

Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, заключава, че тъмният шоколад, какаото и бадемите могат да намалят риска от коронарна артериална болест - най-често срещания вид сърдечно заболяване.

Изследването включва хора с наднормено тегло и затлъстяване на възраст между 30 и 70 години, които са разделени на три групи: едната е следвала типична западноевропейска диета, другата група е консумирала бадеми, а третата - бадеми и черен шоколад. Групата, която консумира черен шоколад и бадеми, има най -голямо намаляване на LDL холестерола, считан за основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Ето какво точно се случва с тялото ви, ако всеки ден консумирате по парченце качествен шоколад  с високо съдържание на какао и ниско съдържание на захар. 

1. Кръвното налягане се понижава

Какаото съдържа химикали, наречени флавоноиди, които може да понижат кръвното налягане, според  проучване на учени от Харвардското медицинско училище.

Тези в проучването, които са консумирали бял шоколад всеки ден, несъдържащ какао, не са имали абсолютно никакви промени в кръвното си налягане. Изследователите стигат до извода, че колкото по-голямо е количеството какао в шоколада, толкова по-здравословен е той поради многото флавоноиди, които съдържа.

2. Редуцира хроничното възпаление

Възпалението е естествен имунен отговор при срещата на тялото ни с микроби. Лошата новина е, че дългосрочното хронично възпаление не води ди добро нещо. То може да увреди клетките, а това от своя страна да провокира проблеми като диабет, артрит и дори рак, според  Medical News Today.

Установено е, че тъмният шоколад съдържа химикали с противовъзпалителни свойства, които биха могли да помогнат. Достатъчно е да се консумира по едно блокче дневно от него. 

3. Увеличава се защитата на кожата от слънчевите лъчи

Най-бързите шоколадови сладки!

След теси сладки, всеки празник от тук нататък ще бъде посрещан с тях, а дори и без повод цялото ви семейство ще ги търси и очаква. На ...

Изследователи от проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, установиха, че тези, които ядат черен шоколад с високи нива на флаванол всеки ден, са с двойно по-висока защита срещу слънчевите лъчи. За да се прояви този ефект е необходимо ежедневно да се консумира по едно блокче шоколад в продължение на 3 месеца. 

4. Подобрява паметта

Изследователите установиха, че в рамките на 30 минути след консумация на шоколад - по-специално на черен шоколад, се подобрява функцията на мозъка, пише Healthline.

5. Намалява здравината и плътността на костите

За съжаление консумацията дори на тъмен шоколад носи определени негативи. 

Възможно ли е да ядем всеки ден шоколад, без да навредим на здравето си?

Малко са хората, които не обичат шоколад, а почитателите му се опитват да го консумират в по-малки количества, тъй като отдавна той е с...

Проучване  от 2008 г. на Факултета по медицина и фармакология на Университета на Западна Австралия установи, че по-възрастните жени, които ядат шоколад всеки ден, имат по-ниска здравина на костите и по-ниска костна плътност. Това може да се дължи на какаовото масло, захарта и потенциално вредните химикали, открити в шоколада.

6. Може да се появи мигрена

Мигрената е още един от страничните ефекти, свързан с консумацията на шоколад. 

Оказва се, че нейният интензитет може да се усили, ако ядете шоколад всеки ден. Някои хора, които консумират шоколад, съобщават за увеличаване интензитета на мигрената.

Двадесет и два процента от хората, страдащи от мигрена, приписват болката си на това вкусно лакомство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com