Три изречения, с които ще затворите устата на недоброжелателите

2552
Три изречения, с които ще затворите устата на недоброжелателите
Снимка: Pexels

Конфликтите са неизменна част от живота на един човек. Срещаме ги навсякъде – в семейството, във връзката, на работа, в училище, на улицата и въобще навсякъде, където присъстват хора. Все пак, когато хората имат различни мнения, е нормално да се породят конфликти. Това ни навежда на мисълта, че конфликтната ситуация не винаги носи негативен характер. Чрез конфликтите могат да се родят и много нови идеи в работата например. Разбира се, когато недоразумението прерасне в скандал, тогава вече може да се притесняваме. Размяната на остри думи, заплахи, а дори и физическа агресия могат да създадат сериозни и неприятни последствия. В тази статия ще ви представим три изречения, които могат да спасят положението, ако видите, че излиза извън контрол.

1.       „Каква е причината да ми казваш това в момента?“ – запомнете, че най – важният ключ към решаването на проблема е той да бъде споделен и обсъден. Не премълчавайте причините за недоволството си. Опитайте се да подтикнете събеседника да сподели как се чувства и защо се държи по този определен начин. В своя защита може също да споделите какви чувства предизвика във вас тази ситуация. Например: „Поведението ти ме кара да се чувствам нападнат/а“.

2.       „Сигурен ли си, че искаше да кажеш точно това?“ – ако вече събеседникът ви е нанесъл тежка обида, дайте му шанс да размисли. Едновременно с това показвате, че не одобрявате такъв тип поведение от негова страна и че сте склонни на компромис.  

3.       „Нямам намерение повече да водя този разговор.“ – ясно заявявате позицията си. Давате на събеседника да разбере, че не искате да сте участници в тази сцена. Запомнете, че отстъплението не е поражение. В някои случай именно това ще ви донесе победа. Така ще оставите човека отсреща насаме с гнева си и ще го лишите от мишена, на която да си го изкара. В случая отстъпителната позиция е печеливша.

Както споменахме в по – горните редове, конфликтните ситуации не винаги е задължително да имат отрицателни последствия. Когато хората имат различен начин на мислене, се появява критиката, която е мощен фактор за разработване на иновативни идеи и методи в личен или професионален план. Ако обаче в живота ви присъстват хора, които ежедневно създават скандали, и това се е превърнало в обичайния им начин на общуване, тогава ще е полезно за вас да си поставите лични граници, за да избегнете лошото им влияние. И като за начало може да започнете с използването на тези три изречения, когато усетите, че обстановката е на път да се нажежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com