Трикове, с които да прогоните молците от дома си

24863
Трикове, с които да прогоните молците от дома си
Снимка: iStock/ Guliver

Молците са изключително упорити домашни насекоми, които са сред най-често срещаните "вредители". В някои къщи голям проблем се явяват молците за дрехите, чиито ларви унищожават тъканите, съхранявани в гардеробите. В други домове молците, виреещи по храните, са по-сериозният проблем.

Молците винаги са проблем и се нуждаем от много усилия, за да ги елиминираме напълно. За щастие има доказани начини да премахнете молците от дома си. Вижте как да се справите с вредителите и да опазите любимите си дрехи и хранителни запаси!

Молци по дрехите

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Молците са едни от най-досадните и неприятни вредители, които успяват да унищожат любимите ни дрехи и обувки. Ако искате обаче да се от...

Молците по дрехите са особено трудни за отстраняване, защото техните ларви представляват най-голямата заплаха за нашето облекло. Често обаче научаваме за присъствието на неканените гости едва когато забележим цял облак, който лети около килера или в апартамента.

По-лошото е, че в миналото ларвите на молци за дрехи "харесвали" само дрехи от естествени материали: вълна, козина, овча кожа или истински пера. Днес вредителите все по-често поглъщат и дрехи, изработени от смес от естествени и изкуствени тъкани. Така че е още по-важно да действате бързо, за да премахнете молците от дома си. 

Начини за справяне с молците в апартамента: как да премахнете молците от дрехите?

Ако забележите следи от разрушителна дейност на ларви по дрехите си, незабавно изнесете дрехите навън и проветрете поне един час. Молците са изключително чувствителни към въздействието на температурата: през лятото яйцата или ларвите на молци биват унищожавани от слънчевите лъчи, а през зимата - от студа.

Избършете празния гардероб с разтвор от вода и оцет и поставете вътре готови инсектициди или торбички с билки. Лавандула, мента, карамфил или дафинови листа са най-подходящи срещу молци. Когато естествената миризма се изпари, можете да потопите торбичките в етерични масла, ароматите на които са отровни за молците. Съхранявайте по-деликатни или ценни дрехи в затворени калъфи. Също така, не забравяйте да проветрявате от време на време други неща, съхранявани в гардероба, като одеала или спално бельо. 

Как да се предпазим от молци?

Ако имате дрехи с дупки, може да имате молци в гардероба си. Днес ви показваме най-добрите трикове за защита на дрехите ви от тези неже...

Друга идея е да запалите ароматни пръчици. Молците не обичат интензивните миризми.

Молци у дома: как да се отървете от молци в храната?

По-трудно е да се отървете трайно от молците по храната, защото те най-често гнездят в храната. Използването на химически или силно ароматни средства за защита в този случай не е възможно, тъй като не искаме миризмата им да преминава върху продуктите, съхранявани в шкафовете.

Молците по храната могат да влязат в апартамента отвън, така че си струва да сложите мрежа против комари на прозореца на кухнята, която ефективно ще предотврати навлизането на насекоми вътре. Можете също да донесете ларвите или яйцата на молец у дома с закупените от вас хранителни стоки. Насекомите особено харесват насипни продукти: брашно, ядки и ориз. Затова си струва да проверите внимателно съдържанието на опаковката след като се приберете. 

Не забравяйте също така да държите хранителните продукти добре затворени, за предпочитане в хладилник или в добре затварящи се шкафове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

4 знака, че НЕ може да започнете нова връзка, защото носите емоционален багаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com