Трябва ли да пиете ябълков оцет преди лягане?

1392
Трябва ли да пиете ябълков оцет преди лягане?
Снимка: iStock

Ябълковият оцет може да предложи ползи за здравето, включително подпомагане на загубата на тегло и понижаване на кръвната захар. Но пиенето му през нощта изглежда няма никаква допълнителна полза от пиенето му през деня.

Ябълковият оцет се използва в кулинарията и за медицински цели от стотици години.

Произвежда се чрез комбиниране на ябълки с мая за създаване на алкохол, който след това се ферментира в оцетна киселина от добавени бактерии. Ябълковият оцет също съдържа вода, витамини, минерали и следи от други киселини.

Скорошна тенденция е да се пие преди лягане, но може би се чудите дали тази практика наистина предлага допълнителни ефекти върху здравето.

Потенциални ползи

Хората пият ябълков оцет по различни причини:

Може да има антимикробни свойства

Ябълковият оцет може да има антибактериални и противогъбични свойства. Това се дължи най-вече на основната му съставка, оцетната киселина.

Например, проучване в епруветка установи, че ябълковият оцет е ефективен при лечението на гъбички Candida albicans и Escherichia coli, които могат да причинят тежки чревни инфекции, както и Staphylococcus aureus, които могат да причинят кожни инфекции.

Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза?

Може да понижи кръвната захар

Изследванията показват, че консумацията на ябълков оцет може да забави изпразването на стомаха ви и по този начин да предотврати големи скокове на кръвната захар.

В проучване на възрастни с диабет тип 2, групата, която е получавала 30 милилитра (ml) ябълков оцет на ден, показва по-голямо подобрение в нивата на хемоглобин A1c, отколкото контролната група, която не е приемала.

Може да поддържа загуба на тегло

Някои данни сочат, че ябълковият оцет може да помогне при загуба на тегло и мазнини, когато се комбинира с диета с ограничен прием на калории.

Това може да се дължи на факта, че оцетът забавя храносмилането и потиска апетита, поне в краткосрочен план. Дългосрочни проучвания не са открили ефект на оцета върху апетита.

В крайна сметка са необходими повече изследвания, за да се определи дали добавките с ябълков оцет могат да бъдат ефективна помощ за отслабване.

Потенциални недостатъци

Преди да пиете ябълков оцет преди лягане, помислете за тези потенциални недостатъци.

Може да причини гадене и лошо храносмилане

Ябълковият оцет има ниво на рН 4,2. Това означава, че той е в по-киселинния край на скалата на рН, която варира от 0 до 14, като 0 е най-киселинната.

Киселите храни също могат да причинят лошо храносмилане и киселинен рефлукс при някои хора, особено когато се консумират преди лягане.

Може да увреди зъбния ви емайл

Доказано е, че редовното пиене на оцет и яденето на кисели храни разяжда зъбния емайл.

Това означава, че оцетът постепенно унищожава емайла, външния слой на зъбите, който ги предпазва от физическо и химическо увреждане. Емайлът е първата линия на защита на вашите зъби и не може да израсне отново.

Поради тази причина се препоръчва да изплакнете устата си с вода след пиене на кисели напитки или ядене на кисели храни.

Добре ли е да пием ябълков оцет преди лягане

Ябълковият оцет предлага много възможни ползи за здравето. Въпреки това, освен потенциалното понижаване на кръвната захар на гладно за някои хора, пиенето му точно преди лягане не изглежда да има повече ползи от консумацията му по всяко друго време на деня.

Някои по-стари доказателства сочат, че пиенето на малки количества ябълков оцет преди лягане може да помогне за понижаване на сутрешните нива на кръвната захар при хора с диабет тип 2, въпреки че са необходими повече изследвания, преди да може да се препоръча като ефективно естествено лечение.

Ето няколко начина за консумация на ябълков оцет, които могат да сведат до минимум страничните ефекти и да предложат най-много ползи:

Разредете го: Смесете 1–2 супени лъжици (супена лъжица) или (15–30 ml) ябълков оцет с 1 чаша (237 ml) вода. Поглъщането на неразреден оцет от всякакъв вид може да увреди гърлото и хранопровода.

Консумирайте го по-рано през деня: пиенето на ябълков оцет около 2-3 часа преди лягане може да намали риска от лошо храносмилане или киселинен рефлукс след лягане.

Кога е добре да почистим банята с оцет?

Насладете му се и по други начини: Ябълковият оцет може да се използва върху салата или в марината за месо или зеленчуци, което може да е по-приятен начин да се консумира, отколкото да се пие.

Как ябълковият оцет детоксикира тялото ви

Няма доказателства, които да доказват категорично, че ябълковият оцет може да детоксикира тялото ви. Някои проучвания предполагат определени ползи от консумацията на ябълков оцет, като по-ниска кръвна захар и известна загуба на тегло, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Какви са другите ползи от ябълковия оцет

Има и някои изследвания, които предполагат, че ябълковият оцет може да помогне за понижаване на холестерола, което може да помогне за подобряване на здравето на сърцето ви.

Въпреки че ябълковият оцет може да предложи различни предимства, като загуба на тегло, контрол на кръвната захар и антибактериални ефекти, липсват проучвания за пиенето му точно преди лягане.

Нещо повече, консумацията му може да причини гадене, лошо храносмилане, ерозия на зъбния емайл и взаимодействия с определени лекарства.

Освен потенциалното понижаване на кръвната захар на гладно, пиенето на ябълков оцет точно преди лягане не изглежда да има голяма разлика по отношение на ползите за здравето.

За да предотвратите неблагоприятни ефекти, най-добре е да го приемате разреден или в превръзка и поне 2-3 часа преди лягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com