Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкости при избора на вино

24 декември 2020, 14:34 часа

По традиция на празничната трапеза присъстват не само куп ястия, но и вино, което дори е задължително за Бъдни вечер и Коледа.

Но дори и почитателите му признават, че не знаят на какво точно да обърнат внимание при неговата покупка.

Най-важното е откъде купувате виното. Неспециализираните магазини не носят отговорност за правилното съхранение на напитката. И ако бутилката е топла в магазина, по-добре не я купувайте, тъй като не е известно колко време е била съхранявана при такава температура. Най-добре е да закупите любимата си напитка от специализиран магазин, където може да разчитате на съвет от продавачите.

Но все пак при избора на вино има някои тънкости, с които е добре да се запознати.

РЕЦЕПТА ЗА АРОМАТНО ГРЕЯНО ВИНО

Тънкости при избора на бяло вино

Обърнете внимание на годината на прибиране на реколтата - виното не трябва да е на повече от 2 години след прибиране на реколтата.

Задължително погледнете и цвета му, ако бутилката го позволява. Бялото вино трябва да е прозрачно, блестящо, с ненаситен лимонен цвят. Богатият жълт цвят е характерен за сладките и полусладките вина. Ако бялото сухо вино има златист цвят, това означава, че то е започнало да старее. Добрите бели вина могат да отлежават в бъчви и чрез потенциала им за стареене се увеличава техният срок на годност.

Тънкости при избора на червени и розе вина

С червеното вино е малко по-сложно: трудно е да се види цвета му през бутилката. Затова изберете вино, което е с няколко години по-старо от бялото.

При избора на розе заложете на такова, което е на една година. Въпреки че вино, което е на 2-3 години след прибиране на реколтата, също се вписва в дефиницията за „добро вино“.

Разбира се, доброто вино винаги е скъпо. Но не всеки може да оцени качествата на по-скъпия вариант. За да го направите, започнете с по-прости вина.

Ако избирате вино „за всеки ден“, заложете на достъпен и евтин вариант.

Изберете неотлежало вино от последните реколти, което има свеж вкус. Консумирайте го в рамките на няколко дни след отваряне на бутилката.

Тази вид вина не подлежат на отлежаване. Разбира се, има и такива, които подобряват вкусовите си показатели с възрастта. Но това обикновено са вината от най-висок клас, които са значително по-скъпи.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес