Учен разкри дали човешкото тяло се обновява на всеки 7 години

3284
Учен разкри дали човешкото тяло се обновява на всеки 7 години
Снимка: iStock

Схващането, че човешкото тяло се подменя изцяло на всеки седем години, е широко разпространена, но неточна концепция. Макар да е вярно, че някои клетки в тялото се подлагат на редовна смяна, идеята за цялостно обновяване на клетките в рамките на определен период от време е подвеждаща. Нека навлезем в детайлите, за да разберем сложността на регенеративните процеси в човешкото тяло.

На първо място от решаващо значение е да се признае, че различните клетки и тъкани в тялото имат различен регенеративен капацитет. Например най-външният слой на нашата кожа, епидермисът, се обновява сравнително бързо. Новите кожни клетки постоянно заместват старите, което ни позволява да се лекуваме от рани и да поддържаме здрава кожа. Този процес обаче не означава, че цялата ни покривна система се възстановява в рамките на седем години.

Учени създадоха модел на живот само със стволови клетки

Други клетки, като невроните в мозъка, проявяват ограничени регенеративни способности. Въпреки че в определени региони се наблюдава известна неврогенеза, по-голямата част от невроните обикновено не се подменят през целия живот на индивида. Това поставя под въпрос представата за пълна телесна трансформация в рамките на определен период от време.

Освен това различните органи притежават различни регенеративни способности. Например черният дроб има забележителни регенеративни способности и може да възстанови увредена тъкан в рамките на няколко месеца. За разлика от тях клетките на сърдечния мускул имат ограничена способност за регенерация и скоростта им на регенерация е значително по-бавна.

Скелетната система, която образува рамката на тялото, претърпява непрекъснато ремоделиране. Костната тъкан непрекъснато се разрушава и възстановява чрез процес, известен като костно ремоделиране, в който участват специализирани клетки, наречени остеокласти и остеобласти. Въпреки това пълното възстановяване на цялата скелетна структура не се извършва в рамките на седемгодишен период.

Учени подмладиха човешки клетки

Когато разглеждаме концепцията за клетъчното обновяване, си струва да споменем, че по-голямата част от клетките в човешкото тяло са с дълъг живот. Докато някои клетки, като кръвните, имат относително кратък живот и се попълват непрекъснато, други, като сърдечните мускулни клетки, се запазват в продължение на много години, ако не и през целия живот.

Идеята, че човешкото тяло се подменя изцяло на всеки седем години, опростява твърде много сложните регенеративни процеси, протичащи в нашата анатомия. Макар че някои клетки и тъкани се подлагат на редовна смяна и обновяване, представата за цялостно обновяване на клетките в рамките на определен период от време е неточна. Телата ни притежават забележителни регенеративни способности, но степента и темпото на регенерация са различни за различните видове клетки и органи. Разбирането на тънкостите на тези процеси обогатява разбирането ни за невероятната устойчивост и адаптивност на човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com