Учени: Какво се опитва да ви каже постоянният глад за СОЛ?

2513
Учени: Какво се опитва да ви каже постоянният глад за СОЛ?
Снимка: iStock

Солта е основно хранително вещество. Тялото ни се нуждае от малко количество натрий всеки ден, за да поддържа правилния баланс на течностите, както и правилното функциониране на нервите и мускулите ни. В хода на човешката история обикновено ни е било трудно да си набавим достатъчно сол, за което гладът е бил полезен, като начин да си осигурим достатъчно.

Въпреки че препоръчителният дневен прием е 2300 mg натрий, повечето от нас получават повече от това, главно поради преработените храни. Когато нещо толкова невинно като филия хляб или купичка зърнена закуска може да съдържа до 200 mg натрий, той се натрупва бързо.

Въпреки че наслаждаването на солени храни със сигурност е нормално, има моменти, когато желанието ни може да е знак, че се случва нещо друго. Ако установите, че жадувате за солени храни или посягате към солницата по-често от обикновено, ето няколко неща, които може да стимулират апетита ви.

Дехидратация

Една от основните функции на солта е да поддържа правилния баланс на течностите. Когато имаме твърде много вода в тялото си, бъбреците ни ще се отърват от нея чрез урината, докато ако нямаме достатъчно вода, например когато сме дехидратирани, тогава бъбреците ни ще задържат водата чрез намаляване на количеството, което се отделя.

Натрият, който е разтворимо вещество, помага на тялото ни да се придържа към повече вода. Ако сме дехидратирани, тялото ни иска да задържи колкото може повече вода, за което се нуждае от повече сол. Други признаци на дехидратация включват замаяност, главоболие, мускулни крампи, чувство на силна жажда и студена, лепкава кожа.

Електролитен дисбаланс

Солта е електролит, чиято функция е да поддържа правилното количество течност в тялото ни. Ако този баланс бъде нарушен, това ще доведе до по-ниска от обичайната концентрация на натрий в телата и ще ни накара да започнем да жадуваме за сол.

Признаците на електролитен дисбаланс включват главоболие, умора, гадене или повръщане, объркване и/или раздразнителност. В екстремни случаи може дори да причини гърчове.

Потили сте се твърде много

Това е свързано с глада за сол, предизвикан от дехидратация или електролитен дисбаланс. Ако сте тренирали много усилено, това ви е накарало да се потите силно, следователно сте изгубили електролити, включително натрий.

Средно губим около 500 mg натрий за всеки килограм пот, въпреки че това число варира в широки граници от човек на човек. За някой, който прекарва половин час във фитнеса или отива на бавна разходка из квартала, това няма да има голяма разлика. Ако правите дълги, интензивни тренировки, които ви карат да се потите обилно това може да има значение.

Лекар: Тези 4 симптома издават, че прекалявате със солта

Болест на Адисон

Болестта на Адисън се причинява от това, че тялото ни не произвежда достатъчно хормони. Може да се развие в резултат на автоимунно заболяване, туберкулоза, определени гъбични или бактериални инфекции, проблеми с хипофизната жлеза или ако наскоро сте спрели да приемате дългосрочни стероидни лекарства.

Една от ролите на тези хормони е да регулират нашето кръвно налягане. Ако това се случи, кръвното ни налягане може да спадне, което ни подтиква да жадуваме за сол като начин да го коригираме. Болестта на Адисон може да бъде доста сериозна, така че ако в допълнение към жаждата за сол изпитвате и симптоми като замаяност, умора, загуба на тегло, слабост, главоболие, гадене и/или главоболие, е време да посетите лекар.

Стрес

Когато сме стресирани, ние сме склонни да жадуваме за определени храни. За много от нас това означава солени храни, независимо дали става дума за чипс, пържени картофи или голямо парче гореща, мазна пица. Има също някои доказателства, които предполагат, че телата ни отделят по-малко кортизол, когато нивата на натрий са по-високи, така че това също може да е начинът, по който тялото ви се опитва да се справи.

Каква е разликата между обикновената сол и хималайската сол?

Предменструален синдром

В допълнение към промените в настроението, подуване на корема, запек и други забавни части на ПМС, апетитът за храна също може да бъде симптом. За много от нас това означава солени храни.

Бременност

Ако сте изпитвали често сутрешно (или целодневно) гадене по време на бременността, цялото това повръщане може да доведе до дехидратация. Като компенсаторен механизъм тялото ви може да започне да жадува за сол, за да коригира този дисбаланс. След това има желание за храна, което за много от нас означава солени храни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com