Учени обясниха защо бракът подобрява здравето ни

1249
Учени обясниха защо бракът подобрява здравето ни
Снимка: Pexels

Бракът, стига да е щастлив, е полезен за здравето. Проучване показва, че хората в щастливи бракове се радват на по-добро здраве, отколкото самотниците или двойките, живеещи в неформални отношения. Женените мъже и жени живеят по-дълго, страдат от по-малко инсулти и инфаркти и е по-малко вероятно да ги мъчи депресия. 

В същото време последиците за здравето от неуспешните връзки се сравняват от експертите с тези от редовното пушене. 
Днес обаче ще се съсредоточим върху положителните страни на брака и ще разгледаме ползите за здравето, свързани с това да останете щастливо обвързани.

Щастливи дни за сключване на брак през 2023 г.

Щастливият брак осигурява по-дълъг живот

Мъжете и жените в щастливи бракове живеят средно с две години по-дълго от тези, които са самотни или в неформални отношения. При женените мъже това може да бъде с пет до седем години повече. "Защитният" ефект на брака може да се дължи на влиянието на партньорите върху здравословното поведение. Според заключенията на изследователите женените хора се насърчават взаимно да си правят профилактични прегледи, да се хранят по-добре, да пушат и да употребяват алкохол по-рядко.

Жените са склонни да бъдат в челните редици на насърчаването на здравословно поведение в полза на съпрузите си. В еднополовите бракове се наблюдава тенденция към еднаква ангажираност с насърчаването на положителни за здравето навици. Изследователите отбелязват, че женените мъже и жени са по-склонни да променят навиците на партньорите си, когато навиците на съпруга им са по-лоши от техните собствени.

Бракът предпазва от сърдечни заболявания и инсулт

Семейното положение може да е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, твърдят изследователи. Пациентите са по-склонни да приемат важни лекарства след настъпил инфаркт или инсулт, ако са женени, вероятно поради натиск от страна на съпруга/та им. По същия начин е по-вероятно те да участват в рехабилитация, която подобрява резултатите след инсулт или инфаркт. 
Присъствието на съпруг/съпруга наблизо също така помага на пациентите да разпознават ранните признаци на сърдечно заболяване, както и първите признаци на инфаркт или инсулт, така че лечението да може да се приложи бързо.

Защо жените по света все по-често се отказват от брак?

Хората, живеещи в брак, имат по-ниски нива на хормона на стреса

Женените хора може да имат по-ниски нива на кортизол и да регистрират по-рязък спад на кортизола през деня, тъй като са по-удовлетворени от връзките си и не са изложени на стреса, който се свързва с нещастната връзка или със самотата. 
Списъкът със заболявания, за които хроничният стрес малко или много допринася, включва безсъние, стомашно-чревни оплаквания, автоимунни заболявания и сърдечносъдови заболявания.

Бракът предпазва от деменция

Предполага се, че при женените хора вероятността да развият деменция е по-малка.
Социалните взаимодействия могат да помогнат за изграждането на когнитивен резерв - психическата устойчивост, която позволява на хората да функционират по-дълго време при болест като Алцхаймер, преди да се появят симптомите.

Женените хора са по-малко застрашени от диабет

Изследователите смятат, че хората във връзка влияят върху ежедневното си поведение, включително, наред с други неща, върху диетата си, което води до по-здравословни нива на кръвната захар.

Бракът помага за победата над рака

Пациентите с онкологични заболявания, които са женени, е по-вероятно да се придържат към плана за лечение или терапията, когато са подкрепяни от съпруг или близък член на семейството, посочват експертите. 
Освен това има по-голяма вероятност заболяването да бъде диагностицирано в по-ранен стадий.

Бракът увеличава шансовете за дългосрочно оцеляване след операция

Преди години учени от университета в Рочестър проведоха проучване, което показа, че хората, които са щастливо женени, имат повече от три пъти по-голяма вероятност да оцелеят дълги години след операция за байпас, отколкото тези, които са овдовели, разведени, разделени или неженени.

Изследователите отбелязват, че наличието на съпруг или съпруга при пациентите със сърдечни проблеми може да ги накара да предприемат по-често стъпки за подобряване на здравето си, тъй като имат "убедителна причина да живеят".
Затова когато решите да се разведете помислете няколко пъти, преди да го направите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com