Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените откриха коя дейност е полезна за поддържане на ума в напреднала възраст

15 април 2024, 19:11 часа

Упражненията и запазването на паметта в напреднала възраст са важни за психичното здраве. Всеки е в състояние да подобри малко функциите на мозъка си, ако положи известни усилия.

Какво трябва да вземете предвид?

Интерес и мотивация

Паметта работи избирателно и предпочита това, което я интересува. Както отбелязва Н. Ф. Шахматов (учен-психиатър, доктор на медицинските науки, професор) в своя труд "Умственото стареене", във всяка интелектуална дейност, както и в процесите на запомняне, една от ключовите роли играе разбирането на човека за смисъла и необходимостта от неговите действия, с други думи, мотивацията.

Развивайки способността си да наблюдаваме и да се концентрираме с помощта на емоциите, ще запомним по-добре това, което ни е необходимо.

Решаването на логически задачи, изучаването на чужди езици, свиренето на музикални инструменти и много други - всичко това кара "мозъка да работи", т.е. да запомня и да мисли. Когато обработвате голямо количество информация, която ви интересува, това е добре за вашата памет.

Човешката памет: от каква възраст децата могат да помнят

Физическа активност

О. В. Краснова (кандидат на психологическите науки) в своя труд "Видове и методи на изследване в психологията на стареенето" подчертава значението на физическата активност за профилактиката на нарушенията на паметта.

Когато мозъкът преминава от един вид дейност към друг, това е добре за неговата работа.

Анализирайки съвременните изследвания върху диагностиката и корекцията на нарушенията на паметта в напреднала възраст, могат да се отбележат следните упражнения за подобряване на паметта:

- Наблюдавайте, а не гледайте. Това означава, че е необходимо да се концентрирате не само върху основния обект, да обръщате внимание на цветовете, звуците, миризмите, фона наоколо. Полезно е също така да ги запомняте и да си ги описвате, като съответствате на описанията. Например можете да запомните пътя до къщата, всички знаци, магазини, къщи, дървета.

- Спомнете си минали събития. В края на седмицата можете да си спомните всички приятни събития с максимални подробности. И е по-добре да го направите първо в хронологичен, а след това в обратен ред.

- Учете наизуст. Списъци със задачи, списъци за пазаруване, чужди думи, стихотворения и проза. Но не е нужно да се зубри. Важно е да осмисляте текста, да си създавате ярки образи и асоциации. И не бързайте, можете да научите и постепенно.

9 храни за по-добра памет

- Четете повече и преразказвайте прочетеното. При четенето работи зрителната и двигателната памет, развива се логическото, асоциативното и абстрактното мислене. За трениране на паметта обаче е важно да преразказвате, да запомняте. Например характерите на героите, навиците, сюжета, подробностите.

- Измислете си история. Към всичко може да се подходи творчески. Дори запомнянето на списък със задачи. Можете да измислите цяла история, приказка. Този метод е добър на всяка възраст, не само при децата.

Не бива да се забравя, че в напреднала възраст, освен тренирането на паметта, изключително важни са и условията, в които човек живее. Това са общуването и социалната активност, ежедневният режим и качественият сън, както и балансираното хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес