Учените откриха лесен начин за подобряване на зрението

8244
Учените откриха лесен начин за подобряване на зрението
Снимка: iStock/Guliver

Ползите за здравето от физическата активност са известни от доста време. Сега учените откриха още една причина да започнете да спортувате. Оказва се, че дори най-простото упражнение може да предотврати загубата на зрение.

Проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния установи, че тренировките всъщност намаляват необичайния растеж на кръвоносните съдове в очите на лабораторните мишки с до 45%. Както обясниха експертите, необичайният съдов растеж причинява дегенерация на макулата и други очни заболявания.

Защо е важо да тренираме всеки ден?

Изключително важно е да тренираме всеки ден. Това ни носи много позитиви, които ще разгледаме в следващите редове. След като прочетете ...

„Въпросът дали здравословният начин на живот може да забави или предотврати развитието на дегенерация на макулата е съществувал от дълго време. Това проучване е първият път, когато се предоставят убедителни лабораторни доказателства“, смята UVA Брадли Гелфанд.

В същото време той подчертава, че тренировките не трябва да са интензивни или с големи натоварвания. По-специално, мишките, изследвани по време на експеримента, просто тичали по колелото с различни скорости.

"Докато мишките имаха колело и тичаха по него, имаше полза. И те го получиха при ниски нива на физическа активност", добавя Гелфанд.

В момента учените не знаят как точно упражненията помагат за подобряване на зрението. Смята се, че всичко е свързано с повишен кръвен поток, който се ускорява по време на спортната дейност. Това, от своя страна, може да бъде един от факторите, които помагат за предотвратяване на пролиферацията на кръвоносните съдове. Според Гелфанд, изследователите планират да продължат да изучават това откритие, за да направят окончателни заключения за ползите от упражненията за здравето на човешкото око.

Най-добрите тренировки

Хората със затлъстяване или с наднормено тегло трябва да се запознаят с принципите на безопасно и ефективно обучение, преди да тренират...

За хората със слабо зрение, като правило, има медицински ограничения за спорт и физическа активност. Въпреки това, има няколко спорта, които се считат за полезни за здравето на очите. За тях говори ръководителят на отделението по офталмология в болница Боткин, кандидат на медицинските науки и доктор от най-висока категория Елдар Салихов.

За да се подобри зрението, лекарите съветват да се занимавате с такива спортове, при които е необходимо да следите бързо движещи се обекти. Такива спортове могат да бъдат тенис на маса, тенис на корт или бадминтон.

Спортуването може да помогне за поддържане на добро зрение, тъй като физическата активност подобрява притока на кръв към органите. Освен това учените посочват връзката между проблемите със зрението и лошата стойка. Те обясняват, че при нисък наклон на главата се нарушава акомодацията и се развива миопия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com