Уролог: Консумацията на кафе може да доведе до образуване на камъни в бъбръците

3510
Уролог: Консумацията на кафе може да доведе до образуване на камъни в бъбръците
Снимка: iStock

Кафето, незаменима напитка за много хора, е известно със своя аромат и стимулиращи свойства. То често се свързва с началото на деня и споделянето на приятни моменти с близки и приятели.

Но какви са реалните ползи и вреди от консумацията на кафе?

Ползите от кафето са многобройни. Неговата основна съставка - кофеинът, може да подобри физическата и умствена издръжливост. Той помага за повишаване на настроението и бдителността, като намалява умората и повлиява положително на когнитивните функции. Кафето съдържа и антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от увреждане

Въпреки това, консумацията на кафе има не само благоприятен ефект върху здравето. Прекалено голямото количество кофеин може да предизвика тревожност, безсъние и нервност у някои хора. Също така може да доведе до зависимост и толерантност, като организмът се адаптира към него и постепенно изисква все повече за същия ефект. Кафето може да доведе и до някои проблеми с храносмилането, може да дразни стомаха и да предизвиква киселини.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете кафе в жегите

За повечето хора, умерената консумация на кафе (около 1-3 чаши на ден) не представлява проблем. Напротив! Но за хора със здравословни проблеми или чувствителни към кофеина, е добре да бъдат внимателни и да ограничат консумацията си.

Както с всеки продукт, ключът е в умереността. Кафето може да бъде едновременно приятно и полезно, но трябва да се консумира осъзнато и с внимание към здравето.

Кафето е обичано и незаменимо удоволствие за много хора по света. За някои, денят просто няма как да започне без ароматна чаша горещо кафе. Но наскоро учени съобщиха, че консумацията на повече от две чаши кафе дневно може да повиши нивата на магнезий и калций в урината, което е свързано с образуването на камъни в бъбреците.

Този резултат е донякъде разочароващ за почитателите на кофеин, но трябва да се знае, че кафето може да не е полезно за здравето, особено ако се употребява в прекомерни количества и в съчетание с недостатъчно количество вода. Водещите уролози съветват хората да бъдат внимателни, защото прекомерното образуване на соли на пикочна, фосфорна и оксалова киселина в тялото може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

3 мита за кафето, в които всички вярват

Освен това, има доказателства, че кофеинът може да намали полезните ефекти на лимонената киселина, която играе важна роля в предотвратяването на образуването на камъни.

Експертите препоръчват на хората да увеличат приема на вода, като е най-добре да започнат деня си с чаша студена вода. Това не само помага за хидратацията на организма, но и ще им помогне да се освежат и събудят (както би направило и кафето).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com