В какъв цвят НЕ трябва да се боядисват яйцата за Великден

33507
В какъв цвят НЕ трябва да се боядисват яйцата за Великден
Снимка: iStock

Великден наближава - това означава, че е време да помислите за боядисването на яйцата. По традиция най-добрите цветове са червено, бордо и оранжево.

Православната църква не забранява боядисването на един от основните символи на Великден в други цветове, но е по-добре да избягвате използването на тъмни нюанси.

В какви цветове не се боядисват яйцата за Великден?

Основният цвят на яйцата за Великден е червеното и всичките му нюанси. И въпреки че няма строга забрана за използване на други цветове или боядисване на яйца, но е по-добре да отдадем почит на древната традиция.

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Червеният цвят е символ на радост и слава. Освен това Великден в древността се е свързвал с белия цвят, той символизира светлината, която грее от Гроба Господен. Бялото е цветът на нетленната светлина, която прониква и прониква във всичко. Поради тази причина е по-добре е да се избягват тъмните нюанси.

В това число са черно, тъмно кафяво, тъмно синьо. Според много свещеници са на мнение, че тези цветове не отговарят на великденската радост. Тъмните нюанси са по-подходящи за Великия пост или Страстната седмица.

Боядисване на яйцата с естествени съставки

Класическият вариант за боядисани яйца е да използвате люспи от лук. Цветовите нюанси зависят от вида лук и концентрацията на разтвора. Люспите трябва да се измият и да се поставят в съд с чиста вода. След като заври, варете на слаб огън още 20 минути. След това бульонът трябва да се охлади напълно, прецедете през сито, добавете сол, така че черупката да не се напука при поставяне на яйцето в разтвора.

Можете да изберете бели или кафяви яйца - наситеността на цвета зависи от цвета на черупката. Поставете чисти яйца със стайна температура в съд с бульона от люспите и варете 8 - 10 минути. За да осигурите равномерно оцветяване, поставете само няколко яйца в съда. Важно предимство на метода е, че оцветяването и варенето се извършват заедно.

Не само обелките от лук са популярни - естествените багрила, които могат да се получат от продукти като цвекло, коприва и куркума, са полезни за боядисване на яйца в различни цветове. Важно е, че за всички тези методи са ви необходими готови сварени яйца, които се поставят в купа с избрания оцветител. Наситеността на цвета зависи от продължителността на престоя на яйцата в разтвора.

Например, цвеклото е бюджетен вариант за розови яйца. Кореноплодът се измива, настъргва и се вари в малко количество вода с добавка на оцет. Бульонът се филтрира и след това се използва за по-нататъшно боядисване на яйцата.

Боядисват ли се яйца на Великден, ако някой в семейството е починал

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com