В коя част на България се намира река Струма?

3898
В коя част на България се намира река Струма?
Снимка: iStock/Guliver

Струма е сред трите големи реки в България, които се вливат в Егейско море и петата най-дълга река в България. Дължината на реката е 415 км, от които на територията на България - 290 км. Горното и средното й течение са в България, а долното - в Гърция под името Стримон.

Пътят на реката

Струма извира от планината Витоша, под южните склонове на Черни връх и връх Скопарник. Мястото, откъдето реката води началото си, е на 2180 м надморска височина. Струма събира водите от всички западни склонове на планината Пирин. Долината на река Струма отделя Пирин от планините Влахина, Огражден и Малашевска.

Преди да навлезе в малката Боснешка котловина, голяма част от водите на реката изчезват в подземен карстов лабиринт, където образуват най-дългата пещера - Духлата. След село Боснек реката преминава през първия си пролом, на който е построен язовир “Студена” и навлиза в Краището. Следва поредица от котловини и живописни проломи, различни по дължина, но всички приказно красиви.

След Кюстендилската котловина и Скринския пролом Струма продължава да тече на юг по дълбокия разлом между планините от Осоговско-Беласишката планинска редица, Рила и Пирин.
Особено живописен е Кресненският пролом. В района на пролома Струма приема много реки и потоци. Притоците от Рила и Пирин са бързи и многоводни. Сред тях е Влахинска река, която започва от красивите Влахински езера в Пирин. Десните притоци на Струма текат в тесни, дълбоко всечени долини. Сред тях най-дълги са Струмешница и Лебница, които водят началото си от Република Македония.

Близо до село Дамяница, южно от град Сандански, се наблюдава рядко срещано явление. В Струма, точно една срещу друга, се вливат две реки - река Лебница и Санданска Бистрица, която се спуска от Пирин. В река Струма на българска територия се вливат около 30 големи притока. Югозападно от село Кулата, през Рупелския пролом, Струма напуска България и продължава на юг до Струмския залив на Егейско море. Влива се в Егейско море в залива Орфано.

През кои селища преминава река Струма?

По течението на река Струма са разположени 48 населени места, от които 43 са в България и 5 села в Гърция.
Ето кои са по-големите селища в България, през които тече реката:

* град Перник
* град Радомир
* село Лобош, община Ковачевци
* град Земен
* село Раждавица, Шишковци, община Кюстендил
* град Бобошево
* град Кочериново
* Благоевград
* град Симитли
* град Кресна
* село Струмяни
* село Струма, община Сандански
* село Тополница, община Петрич.

Легенда за Струма

Преди много години водите на река Струма не се оттичали към Бяло море, а се спускали към София и се вливали във водите на река Искър. Водата на реката била бистра като сълза. Друго било името на реката тогава. В едно от крайречните селца живеела красивата Струма невеста, който омайвала с хубостта си Слънцето, което дълго я гледало от небето. Дошли турци да вземат всички хубави девойки и невести.

Най-много се страхували местните за Струма невеста, защото знаели, че очаква първата си рожба и искали да я запазят. Когато турците нахлули в селото, Струма успяла да се скрие в долината на реката. Дълго време обикаляла и спряла да пие вода. Мислила, че вече е спасена, когато се изправил пред нея турчин с изваден ятаган. Нямало как да се спаси Струма невеста и се хвърлила в буйните води на реката. От милост към голямата й хубост водите се обърнали да текат нагоре - не искали да загине красивата невеста. Скочил след ней и турчинът и разпорил корема й с ятагана, за да извади нероденото й дете. Натъжена от тази жестокост, реката станала мътна и до днес не се е изибистрила и в памет на невестата местните започнали да я наричат Струма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com