В Ротердам плъхове заменят полицейските кучета

32763
В Ротердам плъхове заменят полицейските кучета

Забравете за комисар Рекс. Полицията в Ротердам – втория по големина град в Нидерландия – си е намерила нови партньори. В продължение на две години органите на реда там са тренирали пет плъха да надушват наркотици, експлозиви, кръв и други субстанции, пише Businessweek. Гризачите, които по официални данни имат успеваемост 95% в „разследванията” си, носят имената на известни детективи – Магнум, Поаро, Дерик (герой в немски криминален сериал), Янсен и Янсен (известното дуо от „Приключенията на Тинтин”).

Плъховете няма да бъдат пускани на местопрестъпленията и няма да бъдат доближавани до заподозрени, за да ги душат. Вместо това ще миришат дрехи, взети от евентуалните виновници.

Разработиха робот-плъх, който предизвиква депресия при живи гризачи

Лабораторните мишки и плъхове често се използват за провеждането на изпитания на нови лекарствени препарати, преди медикаментите да бъд...

„Тестовете за остатъци от барут изискват химикали, микроскопи и специалисти, съответно – и доста време. Ако например днес е имало стрелба и трябва бързо да разберем кой е отговорният за нея сред няколко заподозрени, плъховете извършват същия тест за две секунди и са далеч по-полезни”, коментира дресьорката на животинките Моник Хамерслаг.

Ротердамската полиция се надява, че иновативният им метод ще помогне и за намаляване на разходите за лабораторни изследвания.

На Хамерслаг й дошла идеята за полицейски плъхове преди две години, когато изучавала участието на животни в разкриването на престъпления. Оказало се, че гризачи са били използвани и преди в сферата, тъй като имат много силно обоняние. В Мозамбик например плъхове били пускани да откриват мини, бомби, оръжия и амуниции, като с тяхна помощ от подобни опасности са изчистени над 6 млн. кв. метра от територията на страната. В Колумбия пък плъхове заместили кучетата, които душат за наличието на взривни устройства.    

Тренирането на полицейски плъхове все пак си има и своите минуси – то отнема много време, а и повечето от „детективите” живеят само между две и три години.

Еквадор изтребва милиони плъхове

Започна операцията по разпръскване на 22 т. отрова на два от галапагоските острови с цел избиването на милиони плъхове, които ги опус...

Снимка: ringosrattales.blogspot.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com