Вафли, пестил и още 6 познати сладкиши, от които трябва да се откажете завинаги

10908
Вафли, пестил и още 6 познати сладкиши, от които трябва да се откажете завинаги
Снимка: iStock/Guliver

Употребата на сладкиши провокира развитието на кариес, води до подуване на корема, влошаване на когнитивните способности и други проблеми. Ето кои сладкиши са особено опасни и как могат да бъдат заменени.

1. Вафли

Тези популярни сладкиши изглеждат безопасни само на пръв поглед. Всъщност по време на производството се използват трансмазнини, подобрители на вкуса, овкусители и много, много захар, така че те са изключително висококалорични. Като заместител изберете барове с мюсли, горски плодове и плодове в състава. Да, те също са много калорични, но ще осигурят на тялото витамини и хранителни вещества.

2. Мармалад

С мармалада не всичко е толкова просто - препоръчваме да изберете този, който е по-скъп. Използването на естествени съставки увеличава цената. Наличието на консерванти намалява разходите за производство на сладкиши и е вредно за здравето. Например сорбиновата киселина често е източник на кожни обриви.

Не се отказвайте от десертите, те не са вредни

3. Блокчета шоколад

„Когато си гладен, не си себе си!“ - призовава рекламен слоган. Наистина, блокчетата помагат много, когато трябва да задоволите глада си. Захарта и трансмазнините са отговорни за бързия прилив на енергия. Нуга и карамел в състава развалят зъбния емайл и не носят никаква полза. Алтернативите са овесени блокчета или сладкиши с фъстъчено масло. Но все пак не си струва да се увличате.

4. Кисели млека

В този продукт са маскирани вредни добавки, захар, нишесте. Както се казва, „не всички кисели млека са еднакви“.Изберете кисело-млечен десерт, който е възможно най-близък до естествения. Можете да подобрите вкуса с мед, домашно сладко или шоколадов сироп.

5. Пестил

Тук ситуацията е същата като с мармалада. Пестил на базата на ябълково пюре, разбит на пяна е добре. Индустриална сладост в шоколадовата глазура - не. Лесно е да се идентифицира натуралния продукт: в състава няма да намерите съставки с префикса „сорбат“.

9 най-вкусни десерта от цял свят

6. Тестени изделия

Сладкиши, торти, бисквитени рула и други сладкиши, закупени от магазина, са вкусни. Но производителите често намаляват производствените разходи, като заменят маслото с палмово масло или маргарин. И се комбинират със захар, растителни мазнини и причиняват значителна вреда на тялото, образувайки холестеролни плаки върху съдовете. Разменете купените от магазина бисквитки със здравословни домашни сладкиши с оризово брашно, трици или овесени ядки.

7. Мед от магазина

Най-добре е да купувате пчелен продукт от доверени пчелари. Пазарувайте само външно подобни на естествените. Това всъщност е смес от нишесте, карамелена меласа и аромат. Няма полза, чиста вреда за фигурата и работата на вътрешните органи. Такъв сурогат определено няма да помогне да победите настинката.

8. Желирани бонбони

Те почти не съдържат естествени съставки. Освен това водят до пристрастяване, особено при децата. Лепкавите остатъци са много вредни за млечните зъби – разрушават емайла и причиняват кариес. По-добре е да замените такива сладки с черен шоколад, но отново в умерени дози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com