Важните исторически годишнини, които предстоят през 2015 година

40484
Важните исторически годишнини, които предстоят през 2015 година

Новата година настъпи и можем само да си пожелаем да е по-добра от предишната. Не можем да предвидим какви ще се актуалните събития, но едно е сигурно – ще има доста чествания на ключови годишнини. Защото през 2015 година се навършват:

800 години от създаването на Магна Харта. Великата харта на свободите е акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт.

Днес Джон Ленън щеше да навърши 74

На днешния ден музикалната легенда Джон Ленън, създател на групата "Бийтълс", щеше да навърши 74 години. Светът ще отбележи годишнина...

200 години от битката при Ватерло. Последната битка на Наполеон I, провела се е на 18 юни 1815 г. Поражението слага край на управлението му като император на Франция.

150 години от Гражданската война в САЩ. Четири години сражения, близо 750 000 убити. Войната приключва на 9 април 1865 г.

70 години от пускането на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки. Един от ужасите на Втората световна война, отмъщение на американците за нападението над Пърл Харбър и способ да ускорят капитулацията на Япония.

Четвърт век от освобождението на Нелсън Мандела от затвора. След 18 години зад решетките, южноафриканският борец срещу апартейда излезе на свобода на 11 февруари 1990 г.

Започва първата експедиция на капитан Джеймс Кук

На днешната дата, през 1768 година, прочутият британски мореплавател Джеймс Кук предприема първата си експедиция. Тя завършва с открива...

И някои по-приятни годишнини:

250 години от създаването на първия ресторант в света. Отворен в Париж, близо до Лувъра, от някой си мосю Буланж.

60 години от написването на „Властелинът на пръстените”. На Дж.Р.Р.Толкин му отнело 12 години, за да напише епичния си труд. Последната книга – „Завръщането на краля”, е публикувана през октомври 1955 г.

На картината: Подписването на Магна Харта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com