Вечна бедност: 5 финансови „гряха“, които ви пречат да забогатеете

1737
Вечна бедност: 5 финансови „гряха“, които ви пречат да забогатеете
Снимка: Andrew Khoroshavin / Pixabay

В реалностите на съвремието редът във финансите и правилното разпределение на средствата са важно условие за проспериращо съществуване. Хората, които знаят как да боравят с парите, рядко изпитват финансови затруднения и лесно решават проблемите в тази област. Въпреки това, както всяко друго умение, способността за компетентно управление на пари също трябва да се развие и да не забравяме за основните „грехове“, които допринасят за изтичането на пари.

Не знам как да броя пари

Ако разходите ви надхвърлят приходите ви, никога няма да сте на плюс. Да знаете как да броите пари означава да знаете какъв е вашият доход и колко можете да похарчите, и още по-добре, да планирате разходите за всяка категория. Тогава ще бъде кристално ясно каква част от доходите ви можете да отделите за определено нещо. Тогава се очертава ясна картина колко пари трябва да се заделят и колко могат да бъдат похарчени за необходими покупки. Този подход значително намалява риска от преразход и други финансови проблеми.

Грешки, заради които губим пари като потребители

Взимате заеми

Ситуациите са различни и в редки случаи заемът е единственото и необходимо решение. Въпреки това, както показва практиката, навикът да се вземат заеми, без да се претеглят плюсовете и минусите, води до факта, че човек започва да живее в дълг. Тоест, първоначално желанието за лесни пари надделява над желанието за системно спестяване за даден артикул. И тук говорим за скъпи джаджи, оборудване или отдих - не за неща от първа необходимост, а за атрибутите на красивия живот. Стремежът към добро качество на живот е добър, но не чрез необмислен заем, който ще трябва да се изплаща няколко години, отказвайки се от всичко и потъвайки по-дълбоко в дългова дупка.

Молите приятели за помощ

Същото важи и за парите назаем. Често забравяме, че вземаме чуждо и раздаваме своето. Ето защо може да бъде толкова трудно да се даде и често дори много близки хора са завинаги скарани и разделени от дълг. Трябва да изчислите разходите си по такъв начин, че те да са само ваш проблем, или напълно да изоставите това, което очевидно не можете да си позволите.

Кои са най-честите грешки при пестенето на пари?

Не спестявате

В някои семейства децата се учат да печелят пари, за да спестят за желаната играчка. Това е правилната схема, която първоначално поражда осъзнат модел на боравене с парите: спечелени, спестени, купени. Тя ви учи как да правите бюджет и да спестявате, което е много важно умение. Способността да спестявате пари за желана покупка е важна, защото по този начин се научавате да спестявате парите, които печелите, и да планирате бъдещи разходи. И без това умение има жажда за необмислени покупки, желание да харчите повече, отколкото печелите. Резултатът е живот в дългове.

Харчете безсмислено

Днес пазарът е пренаситен с различни стоки. Удобните онлайн платформи, където можете да поръчате всеки артикул, било то дрехи, уреди или козметика, маркетингови трикове с конкурентни цени, красиви опаковки и желанието просто да се поглезите, често водят до необмислени и ненужни покупки. И сега във вашата виртуална или реална кошница вече има куп ненужни неща, които обективно не ви трябват. Но може да имате много такива пътувания до магазина или посещения на уебсайтове и в резултат на това да се окажете с много ненужни неща и минус във вашите финанси. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com