Вендинг машини. Какво трябва да знаем за тяхното устройство?

2981
Вендинг машини. Какво трябва да знаем за тяхното устройство?
Снимка: iStock

Популярността на вендинг машините продължава да расте поради всички удобства, които предоставят. Производителите им се стараят да предлагат все по-умни и иновативни автомати и да направят потребителското изживяване максимално приятно и комфортно.

Съвременните вендинг машини са добра инвестиция за всеки бизнес. За да извлечете максимума от използването на машината, тя трябва да бъде в изправност 24 часа. Изисква се правилната ѝ поддръжка, за която безспорно ще ви помогне и познаването на нейното устройство.

Качеството на частите е определящо за здравината и надеждността на уреда. Подобни автомати са сложно устроени системи и всеки техен компонент изпълнява определени функции, позволявайки им да работят безпроблемно.

От какви материали са изработени вендинг машините?

Ако вендинг машината е изработена от висококачествени материали, тя ще ви служи по-дълго. Обикновено като суровини се използват поцинкована ламарина, пластмаса – най-често поликарбонатът лексан, изолация от полиуретан и акрилни прахови покрития. Някои от тези елементи се влагат и във вътрешните части.

От поцинкована ламарина с по-голяма дебелина се изработват външните врати и вътрешния резервоар. По-тънки листи стомана служат за интериорните врати, табелите, стековете за кутии, монетниците и тавите за продукти. Поцинкованата стомана защитава от ръжда и така удължава живота на цялата система.

Автоматите се боядисват с прахови акрилни бои, които притежават гладка текстура и осигуряват устойчивост на различни атмосферни въздействия и третиране с препарати.

Заради присъщата си твърдост полиуретановата пяна се използва, за да изолира вътрешната структура. Това е абсолютно необходимо, тъй като машината трябва да поддържа определени градуси и да предпазва електрониката и продуктите от резки температурни промени. Пяната осигурява и структурна стабилност към корпуса и резервоара.

Лексанът е много здрава поликарбонатна пластмаса и се влага в предните панели. Материалът не се чупи лесно, забавя горенето и може да бъде третиран, за да ограничи светлината, UV лъчите и предаването на топлина. Имената на всички продукти, техните изображения и самото лого се нанасят върху листове лексан.

Кои са основните части и техните функции?

Всяка вендинг машина има стандартен дизайн, започващ със стоманения корпус. Той придържа вътрешните компоненти и определя формата и общия размер на уреда. Вътрешната облицовка, или резервоарът, също е от стомана. Именно между външния корпус и резервоара е разположен слоят полиуретанова пяна, поддържаща балансирани вътрешните температури.

Всички части имат различно предназначение и функции. Основните са:

Тави

За съхранение и разпределение на продуктите в автомата са монтирани подаващи тави. Всяка от тях ги държи с телена спирала, която се върти. Тавите могат да се плъзгат както навътре, така и извън машината за по-лесно зареждане и поддръжка. Тъм тях са свързани моторни контроли за физическо избутване на продуктите напред.

Разплащателни механизми

Освен механизми за приемане на монети и банкноти, по-новите системи включват и електронни компоненти като кредитни релета, необходими при плащане с карти. Може да съдържат също LCD панели за получаване на различна информация.

Хладилни компоненти

Те служат за охлаждане на продуктите, обикновено газирани напитки. Ако са правилно инсталирани, машината ще поддържа охлаждането единствено на определената секция.

Вендинг мотор

Ролята му е да избутва артикула от съответната табла след заплащането му от клиента. Устройството на този тип сегменти са различни по размер в зависимост от продаваните продукти.

Платка за управление

Контролната платка има различни приложения и всъщност управлява целия процес. Гарантира и свързаността на уреда със сървърите, следи за състоянието и защитения достъп.

При създаването на нови модели инженерите променят основно дизайна на машината – най-често при механизмите, служещи за обработката и разпределянето на различните видове продукти.

Научавайки повече за устройството на вендинг автомата, ще бъдете по-уверени в начина му на използване и поддръжка. С почистването на монетника и хладилните намотки без проблем ще се справите и сами, но при по-сериозна повреда винаги можете да разчитате на специалист от фирмата доставчик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com