Ветеринарен лекар предупреди за опасностите от популярно лакомство за домашни любимци

2448
Ветеринарен лекар предупреди за опасностите от популярно лакомство за домашни любимци
Снимка: iStock

Костите, чипсът от месо и много други лакомства могат сериозно да навредят на вашето куче. Ветеринарният лекар Наталия Федосеева обясни от какво всъщност се прави подобен продукт. Сигурно няма да ви хареса.

За да поддържате кучето си здраво и да живее възможно най-дълго, трябва да наблюдавате диетата му. Някои собственици избират да хранят кучето с „естествена“ храна - месо, зеленчуци и зърнени храни, докато други купуват специална храна. И двата варианта са добри, но ако предпочитате да вземете готов сух продукт, тогава не забравяйте да погледнете състава: той трябва да съдържа месо, зеленчуци и витамини.

Как да изберем подходяща храна за нашето куче?

На домашните любимци също се дават различни лакомства като награда. И тук се крие основната грешка - да се вярва, че всички те няма да навредят на здравето. Така костите са изключително популярни и определено трябва да се изхвърлят.

„Шокиращо съдържание: в състава на такива кости няма вени! Всички подобни продукти са от сурова кожа”, предупреждава ветеринарят.

Кожата на животно, като например крава или прасе, може да бъде разделена на два слоя: първият се използва за направата на дрехи и обувки, а вторият се използва като лакомства за домашни любимци. И тази част, която е покрита с вълна и мръсотия, преминава през сложна обработка, преди да се превърне в „кост от вени“.

Корите се накисват в алкални разтвори или в разтвор на натриев сулфид, който е токсичен. Това помага за премахване на всички ненужни косми и замърсявания.

След това кожата се разделя на две части. За да премахнете миризмата и да постигнете неутрален цвят, кожата се потапя в белина и други химически разтвори. За да мирише лакомството вкусно, се добавят много багрила и аромати.

Какъв е резултатът  - Токсичен разтвор + белина + химикали + бои + аромати = кост с жилки.

Такава кост струва евтино, което е изключително изгодно. Домашният любимец ще го дъвче със седмици. Но може ли един натурален продукт да се яде толкова дълго, като се има предвид, че кучето може да се справи с парче месо за минута?

Кога се храни кучето - преди или след разходка?

Изследванията на сурова кожа показват, че всички етапи на почистване, ексфолиране, избелване и почистване не са преминали без следа. Ето какво още можете да намерите в състава:

·       арсен;

·       соли на хром;

·       живак;

·       формалдехид;

·       водя;

·       канцерогени;

·       забранени консерванти.

Важно е да се отбележи, че такива лакомства могат да доведат до задушаване и чревна обструкция. „Под въздействието на слюнката тези твърди кости придобиват хлъзгав, лепкав вид. Залепват навсякъде – по небцето, зъбите, венците, могат да затворят прохода на дихателните пътища и хранопровода. Това е като карамел, само че е много опасно и огромно“, казва лекарят.

Затова прочетете внимателно съставките. Дори безвреден кучешки чипс може да съдържа сурова кожа. Ако видите, че е в списъка, не се колебайте да оставите лакомството.

Домашните любимци могат и трябва да бъдат глезени, особено когато тренирате. Мотивацията за храна е най-силна; тя често е по-ниска от мотивацията за игри. За награда изберете храна или доказани природни лакомства. Например, това може да бъде сух телешки бял дроб от надежден доставчик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com