Кога се храни кучето - преди или след разходка?

31516
Кога се храни кучето - преди или след разходка?
Снимка: iStock

Едно от най-важните неща, които трябва да вършите, ако живеете с куче, е да го разхождате всеки ден. Но има хора, които се чудят кога кучето трябва да яде: преди или след разходката?

Внимание: стомашно усукване!

Ако режимът „хранене - разходка“ е неправилен, кучето може да претърпи стомашно усукване, което да бъде преодоляно само при ветеринар. Стомашното усукване е синдром, който кара стомаха да се разширява и усуква, което засяга кръвообращението в храносмилателната система. В случай, че не се лекува навреме, това може да доведе до смърт на животното. За всички породи има риск да бъдат засегнати, но това неразположение е много по-често при едрите кучета, отколкото при дребните. При това трябва да знаете, че физическите упражнения може да улеснят появата на усукан стомах. Симптомите са следните: трудно дишане, обилно слюноотделяне, разширение на стомаха, липса на апетит, неуспешно повръщане, гадене, слабост, безпокойство, депресия. Ако заподозрете, че кучето ви има стомашно усукване, спешно го заведете на ветеринар!

Дребни породи.

Кучетата от дребни породи не са толкова уязвими за стомашното усукване, както едрите кучета. Поради тази причина те могат да се разхождат и след хранене - но за допълнително намаляване на риска тези разходки трябва да бъдат кратки, най-много 15 до 20 минути.

Едри породи. Кучетата от едри породи, особено тези, които имат нужда от много физически упражнения, трябва да се извеждат на разходка преди хранене, за да се избегне не само усукване на стомаха, но и други проблеми като гадене или повръщане. След разходката, преди храненето, едрото куче трябва да бъде оставено да си почине.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

Спортни кучета.

Ако имате спортно куче, не го хранете 12 часа преди тренировка. В случай, че се храни с прясно месо, животното може да яде 3 часа преди това.

Храненето на кучето трябва да продължава най-много 15 минути. След това отнемете купата му. То не трябва да я види отново до следващото хранене. Така ще си изработи съответните удобни за вас и здравословни за него навици за редовно хранене.

Повечето специалисти смятат, че всички кучета, без значение на породата, трябва да се хранят след разходка. Своето мнение споделя Ирина Филатова, специалист по ветеринарна диетология и зоопсихология.

Защо кучето да яде след стопанина си?

Винаги трябва да ядете преди кучето си, за да може то да разбере, че вие ​​сте водачът на „глутницата“, която образувате заедно с него. Така ще бъдете разпознати като доминант и по този начин да бъдете уважавани от вашето куче. То ще се подчинява, ще спазва наложените ограничения, няма да нарушава забраните и т. н.

С какво можете и с какво не можете да храните кучето си?

Коя е най-добрата храна за кучета?

Домашната храна е полезна, ако е приготвена балансирано. Основното й предимство е използването на свежи съставки. Трябва да се състои от месо или риба (внимавайте с костите!), зеленчуци, ориз, рапично масло и витаминно-минерална добавка.

Как да накарате кучето си да изчака преди да яде?

За да може кучето да изчака храненето си, започнете, като сложите купата пред него и го изчакайте да седне. Внимание: оставете кучето да седне самичко, без да го командвате! Чак след това поставете лакомство или храна в купата.

Защо да храним кучето си след нас?

Когато човекът се храни, на кучето не бива да се дава нищо за ядене! Човешката храна не само е вредна за здравето му, но, ако се храни едновременно с човека, в своето съзнание то ще си придаде същия ранг, както на другите членове на човешкото семейство. Кучето ще реши, че е равно с хората и послушанието му ще намалее!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com