Видяхте ли Кървавата Суперлуна?

7192
Видяхте ли Кървавата Суперлуна?

Американската космическа агенция (НАСА) е обявила конкурс за най-добра снимка, получена тази нощ по време на Кървавото Суперлуние. Победителят ще получи място на главната страница на сайта на НАСА.

Ако сте успели да видите и още повече – да заснемете Кървавата Луна, можете да изпратите своя шедьовър на страницата на НАСА във Facebook, както и да гласувате за вече качените снимки. Всеки потребител, в съответствие с правилата на конкурса, може да качи само една снимка и да гласува само веднъж.

Лунните затъмнения се случват, когато естественият земен спътник, движейки се около Земята, навлиза в земната сянка.

Ако плоскостта на орбитата на Луната и на Земята съвпадаха, то лунните затъмнения биха се повтаряли всеки месец. Но ъгълът между тях е 5 градуса и за да се случи затъмнение, Луната при пълнолуние трябва да се намира в точката на пресичането на своята орбита с плоскостта на земната орбита – еклиптиката.

За една година обикновено се случват по едно-две лунни затъмнения, но тази година те са цели четири. През юли и август сред редица християнски секти на САЩ и в страните на Запад бързо започна да се разпространява "пророчеството" на пастор Джон Хаги (John Hagee), който вещаеше падане на метеорит и настъпване на край на света през септември 2015 година.

Не пропускайте Супер Кървавата Луна! Наблюдава се веднъж на 30 години

Предстоящото пълнолуние на 28 септември ще бъде специално. От една страна, ще станем свидетели на така нареченото Суперлуние – Лу...

Наложи се НАСА да направи официално опровержение и да отмени поредния край на света.

Сегашната Кървава Луна беше необичайна с това, че едновременно се явяваше и така наречената Суперлуна – дискът на нашата спътница беше с 14% по-голям от обичайното поради максималното сближаване между Луната и Земята през изминалата нощ.

За последен път подобно съчетание е имало преди повече от 30 години – 1982 година – а следващия път такава комбинация ще се случи чак през 2033 година. По думите на астрономите такива Супер Кървави Луни се наблюдават веднъж на поколение.

А ние каним тези, които не успяха да се насладят на гледката, да разгледат галерията – ето как по света видяха уникалното събитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно