Видове хора, които убиват доверието ни

2515
Видове хора, които убиват доверието ни
Снимка: iStock

Увереността е крехък, но изключително важен аспект на нашето психологическо благополучие и различни фактори могат да я подхранват или разрушават. За съжаление, има хора, които, често неволно, се превръщат в убийци на увереността, подкопавайки самочувствието и вярата в способностите ни. Идентифицирането на тези хора може да бъде първата стъпка към запазването и укрепването на увереността ни.

Критикът

Този човек сякаш умее да открива недостатъци във всичко, което правим. Независимо дали става въпрос за външния ни вид, работата или идеите ни, критикът никога не пропуска възможност да посочи предполагаемите ни недостатъци. Постоянната критика може да ни накара да се съмняваме в способностите си и да станем прекалено самоуверени, което пречи на увереността ни да се разрасне.

Как да се отървете от проблемите с доверието във връзката

Подривник

За разлика от критикуващия, подкопаващият неусетно саботира усилията ни. Този човек може да омаловажи постиженията ни, поставяйки под съмнение способностите ни. Коментарите му може да са прикрити като загриженост, но основният им ефект е да ни накарат да се съмняваме в стойността и потенциала си, което с времето намалява увереността ни.

Ревнивият конкурент

Във всяка сфера на живота вероятно ще има някой, който възприема нашите успехи като заплаха за собствения си статус. Тези завистливи конкуренти могат да се държат пасивно-агресивно или директно да подкопават постиженията ни, за да се почувстват по-добри. Постоянното сравняване може да доведе до усещане за неадекватност, което намалява самочувствието ни.

Неудачникът

Независимо от ситуацията, скептикът винаги очаква най-лошото. Негативният им поглед върху живота може да бъде заразителен, да засегне собствената ни гледна точка и да посее семената на съмнението в себе си. Непрекъснатото излагане на песимизъм може да изчерпи увереността ни и да ни затрудни да подхождаме към нови възможности с оптимизъм и вяра в способностите си.

Зодиите, които се сблъскват с проблеми с доверието

Постоянно сравняващият се

Този човек съпоставя постиженията ни с тези на другите, като създава среда, в която стойността ни се определя от външни критерии. Постоянното сравняване може да породи чувство за неадекватност, тъй като може да чувстваме, че постоянно не успяваме да се справим. Това подкопава увереността ни и ни пречи да оценим уникалните си силни страни.

Справянето с този тип хора изисква комбинация от самосъзнание и асертивност. Поставянето на граници, научаването да се филтрира конструктивната критика от разрушителните коментари и обграждането с подкрепящи ни хора са основни стъпки към запазване на увереността ни.

Освен това култивирането на положителна представа за себе си и признаването на собствените ни постижения, независимо от външното потвърждение, може да подейства като мощен щит срещу убийците на увереност, които могат да се изпречат на пътя ни. Помнете, че изграждането и поддържането на увереност е непрекъснат процес, а внимателното отчитане на влиянията около нас е от решаващо значение за нейното запазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com