Видове макари за риболов на шаран - търсени модели

3216
Видове макари за риболов на шаран - търсени модели
Снимка: интернет

Шаранът е голяма и много силна риба, често тежаща 10-15 кг. За да ловите този вид риба, се нуждаете от подходящи принадлежности, сред които най - важно място заема макарата. Макарите за риболов на шаран вече дават да се разбере от външния им вид, че те са сериозни по отношение на намеренията на комплекта принадлежности. Мощният силов агрегат може не само да издържи теглото на рибата, но и ефективно да се справи с цикличните натоварвания, които възникват при борбата с трофея, докато той се вади. Нископрофилната, но обемна макара побира голям запас от дебела плетена корда. Особеността на конструкцията му се обяснява с необходимостта да се правят далечни замятания с тежки примамки.

Съществуват три основни вида макари за риболов – спинингови макари, байткастинг макари и макари за мухарски риболов.

Спининг макарите са едни от най-широко използваните видове за риболов на шаран. Те са лесни за използване и предлагат достатъчен капацитет на влакното. Въпреки това, те не разполагат с толкова голяма сила на съпротивление, колкото байткастинг макарите.

Байткастинг макарите са другият популярен тип макари за риболов на шаран. Те са лесни за използване и предлагат добър капацитет на влакното и мощност на съпротивлението.

Макарите за мухарски риболов са най-малко популярният тип макари за риболов на шаран. Използването им е по-трудно от макарите за спининг или байткастинг макарите и не предлагат толкова голям капацитет на влакното или мощност на съпротивлението. Въпреки това те могат да бъдат добър избор за опитни риболовци, които се целят в гигантски шаран.

Преди да се интересувате от най-търсените модели, Вие:

Първо, трябва да определите какъв тип макара искате да използвате. Спининговите макари, байткастинг макарите и тези за мухарски риболов са трите основни вида макари за шаран. Всяка макара има своите предимства и недостатъци, така че трябва да изберете най-подходящата за вашия стил на риболов.

Второ, трябва да вземете предвид размера на макарата. Размерът на макарата, от която се нуждаете, зависи от вида на рибата, към която се стремите. Ако ловите по-малък шаран, тогава по-малка макара е подходяща. Ако обаче се стремите към по-големи шарани, ще ви е необходима по-голяма макара, за да побере по-тежката корда и примамките, необходими за улова им.

На трето място, трябва да вземете предвид системата за съпротивление. Системата за съпротивление ви позволява да контролирате количеството на освободеното влакно, когато рибата кълве. По-добре би било да изберете макара със система за съпротивление, която е лесна за регулиране, за да променяте бързо размера на освободеното влакно.

Четвърто, трябва да вземете предвид капацитета на влакното. Капацитетът на влакното е количеството влакно, което макарата може да побере. Трябва да изберете макара с голям капацитет на влакното, ако се насочвате към по-големи шарани.

Ако сте начинаещи в риболова на шаран, препоръчваме ви да изберете макара, която е лесна за използване и се настройва лесно.

Изборът на конкретен модел се влияе от много фактори, включително цена, условия за риболов и производител. Най-търсените модели за риболов на шаран са макара за спининг или байткастинг макара, които са подходящи за начинаещи и опитни риболовци. Тези макари са лесни за работа и не изискват твърде много настройки. Ако обаче сте решили да използвате макара за мухарски риболов, препоръчваме ви да изберете такава с проста система за съпротивление, която е лесна за регулиране.

Като се има предвид огромната конкуренция, производствените компании непрекъснато подобряват съществуващите модели. В днешно време има доста богат избор от макари за риболов на шаран, които се различават по конструктивните особености на разположението на лостовете за управление на функциите на механизма, характеристиките и спецификациите, които могат да бъдат избрани според индивидуалния стил на риболов. Освен това можете да изберете продукт с определен бюджет, търсейки универсален вариант.

 

Всичко за риболова - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com