Вижте как животните са предупреждавали за земетресението в Турция (ВИДЕО)

21213
Вижте как животните са предупреждавали за земетресението в Турция (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Клипове на животни, които се държат необичайно минути преди унищожителното земетресение в Турция и Сирия, се появиха в интернет, доказвайки още веднъж теорията, че представителите на животинския свят са много по-чувствителни от хората и могат да разберат, че предстои природен катаклизъм много преди той да се случи.

Птици, които летят хаотично и издават отчетливи пискливи звуци, куче, което седи в средата на празна улица и без причина вие дълго време, сякаш известява, че нещо лошо предстои - тези видеа се появиха в интернет пространството, а техните автори твърдят, че са заснети минути преди първият трус с магнитуд 7,8 по Рихтер да удари Турция в понеделник сутринта, 6 февруари.

@straybeautiful 🆘PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS🙏 #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok ♬ original sound - Stray Beautiful

Макар за въпросните видеа да не е категорично сигурно, че са заснети преди земетресението, те повдигат отново темата за това дали и доколко животните могат да усетят, че предстои земетресение, много преди хората да разберат за него.

Всъщност съществува научно изследване, което доказва въпросната теория. Според изследването животните усещат предстоящото земетресение по същия начин, както го правят и сеизмологичните уреди. Според американско проучване необичайното държане на животните преди земетресение се дължи на разлика в двете форми на сеизмичните вълни. Основните "P" (от primary) вълни са първите вълни, които тръгват от земетресението и се движат със скорост няколкостотин км в секунда. Вторите вълни - "S" (от secondary), са по-мощните вълни, които реално разтрисат земята.

"Малко хора могат да усетят първия вид вълни, но много от животните ги "улавят" минути преди да дойдат вълните от втория вид.", се казва в изследането.

Други изследователи твърдят, че животните могат да усетят предстоящо земетресение преди изобщо да се появят първите сеизмични вълни: "Имаме сериозни индикации, че животните наистина усещат, че ще има земетресение, още преди да се появи сеизмична активност.", казва Мартин Викелски от института за поведението на животните "Макс Планк" в интервю за Washington Post.

В негово изследване, публикувано през 2020 г., се провежда следният експеримент. На няколко крави, кучета и овце в италианска ферма се закачат специални сензори, които да отчитат движението им в продължение на няколко месеца, в които са отчетени няколко земетресения в близост. След определения период е установено, че животните стават необичайно хиперактивни и се движат постоянно около 45 минути преди седем от осемте по-сериозни земетресения, които са се случили. Причините защо животните започват да се държат странно все още не са съвсем ясни.

И макар учените още да не могат да кажат категорично, че животните усещат земетресенията много преди нас, хората, то едно е сигурно - необичайното им поведение би могло да ни предупреди за предстоящ природен катаклизъм и ако имаме достатъчно време, това може да спаси нашия живот, както и този на нашите близки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно