Вярно ли е, че България е била на три морета при цар Симеон?

38865
Вярно ли е, че България е била на три морета при цар Симеон?

Всички сме учили, че България е била на три морета при цар Симеон, но истина ли е това, или мит? Вероятно повечето от вас са убедени, че България е имала излаз на 3 морета при цар Симеон и единствено по време на управлението му. Във форуми, свързани с историята, се прокрадват мнения на потребители, че България е имала излаз на повече от едно море по време на управлението на различни царе, но за изключително кратко време, както и съвсем другата версия – че България на три морета при цар Симеон е мит. Къде е истината? Ще се опитаме да съберем фактите, за да отговорим на този интересен въпрос.

България на три морета при цар Симеон – факт или мит?

Наричаме управлението на цар Симеон Велики Златен век, време на подем и развитие на културата. Известно е, че цар Симеон е съумял да изведе границите на държавата ни до Адриатическо море и това е безспорно доказан исторически факт. Години по-късно военните му походи се увенчават с нов успех – завземане на територии от Гърция, откъдето България има и излаз на Бяло море. Също исторически факт. Но е ключово да уточним и друго – без пристанище. В историческите данни няма информация и за български флот, което красноречиво сочи, че България на три морета е факт, но кратковременен и с не толкова голямо значение, колкото му придаваме и както са ни учили в дух на патриотизъм и българщина.

Кой е единственият татарин цар на България?

Друг интересен факт е, че цар Симеон не е единственият, при когото България е имала излаз за кратко на 3 морета. 11 години от управлението на цар Иван Асен също преминават под знака на България на 3 морета. Това става възможно след победа над византийския император Теодор Комнин. Цар Иван Асен е последният владетел на България, който съумява да докосне границите ѝ до три морета. Фактът, че България е имала няколко пъти за кратко излаз на 3 морета обаче няма голямо отношение към развитието на страната. Няма флот, няма пристанище, не са известни и развитие на търговия или други дейности, от които държавата да има полза. Многократно български владетели са съумявали да победят чужди войски и да завземат територии, благодарение на които границите на страната ни да докоснат няколко морета, но това е оставало без последващо развитие и е продължавало едва по няколко години.

Както разбирате, отговорът на въпроса вярно ли е, че България е била на три морета при цар Симеон, е положителен, но трите морета не са донесли полза за страната ни. Разбирате и че цар Симеон не е бил единственият владетел, постигнал разпростирането на границите на България до 3 морета. Вероятно има и много по-значими постижения, с които да запомним и почитаме цар Симеон като например подема и развитието на културата в страната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com