Внимавайте: продукти със скрити източници на захар

1476
Внимавайте: продукти със скрити източници на захар
Снимка: iStock/Guliver

Сладкишите, сладкарските изделия и подсладените газирани напитки са очевидни източници на прости захари. Захарта обаче се е превърнала в съставка на толкова много продукти, че понякога изобщо не я усещаме. Нито пък продуктите, които възприемаме като здравословни, са без него. Затова не е чудно, че в някои продукти има скрита захар.

Захарта предизвиква пристрастяване и нарушава мозъчните структури

Повечето от нас се наслаждават най-много на сладкия вкус. Захарта гъделичка не само вкусовите рецептори, но и мозъчните клетки. Но е добре известно, че захарта предизвиква пристрастяване - колкото повече я консумираме, толкова повече тялото ни жадува за още. Продължителната консумация на подсладители може трайно да увреди мозъчните структури, свързани с поведенческия контрол и мотивацията. Когато те се стимулират, се освобождава допамин и се появява блажено чувство на удоволствие. 

Сладостта - удоволствие, което си има цена

Когато се консумира често и в големи количества, простата захар под формата на захароза, нейните по-евтини заместители или популярни подсладители са лесен път към наднормено тегло, затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет и други метаболитни заболявания. 

Диетата с високо съдържание на захар влошава състоянието на чревната микрофлора, отслабва имунитета, влошава настроението, може да доведе до нарушена концентрация, проблеми със съня и множество други заболявания, които се задълбочават с времето. Проблемът е, че захарта се съдържа в много продукти, които не са очевидни.

Все повече хора проверяват състава на продуктите, преди да ги купят. Това е много важно, но проследяването на захарта върху етикета може да се окаже трудна задача. Производителите вече използват повече от 60 имена, под които се крият подсладители. 

Има ли смисъл да използвате кафява захар? Отговорът ще ви изненада

Как захарта се скрива в храната?

Сред наименованията, под които захарта се появява на етикетите на продуктите, най-често срещаните са: захар, захароза, глюкоза, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп, концентрат от плодов сок, тръстикова захар, кафява захар, сироп от агаве, меласа, царевичен сироп или подсладител, оризов сироп, кристализирана фруктоза, декстрин, декстроза.

5 "здравословни" продукта, в които се крие захар

Стремите ли се към по-добро здраве, благополучие и стройна фигура? Изключете от диетата си сладкишите, тортите и тестените изделия, както и подсладените напитки. Обърнете внимание и на привидно здравословни продукти, в чиито съставки не очаквате да има захар. 

Разглеждайте предния етикет като декоративен елемент - неговата роля е да насърчава покупката. Можете да разберете какво се съдържа в състава му, като прочетете дребния шрифт на гърба или отстрани на опаковката. 

Колко захар е здравословно да консумираме?

В черния списък са продукти, които обикновено се смятат за "здравословни", те са:

1. Подсладени зърнени закуски 

Въпреки че ги свързваме със здравословна закуска, готовите зърнени закуски, предлагани в търговската мрежа, могат да бъдат истинска бомба от прости захари. Не става дума само за цветни или шоколадови зърнени храни за деца. Един от популярните продукти за фитнес закуска, за който се твърди, че помага за поддържане на стройна фигура, съдържа цели пет различни подсладителя! В името на здравето и добрата форма трябва да проверявате етикетите. А най-здравословният вариант на зърнената закуска е богатата на фибри, натурална, неподсладена овесена каша. 

2. Готови овесени ядки

Сред предлаганите в търговската мрежа готови овесени ядки, които обикновено включват люспи, сушени плодове и ядки, ще откриете продукти с различно качество. Наред със здравословните, които не съдържат скрита захар, има и овесени ядки, съдържащи захар (под различни форми), както и хидрогенирани масла, мляко на прах и химически хранителни добавки. Качеството на продукта се определя от етикета за състав, а не от големите цветни букви на предната страна на опаковката.

Колко грама захар на ден е добре да консумирате

3. Плодови кисели млека

Натуралното кисело мляко съдържа лактоза - естествена млечна захар (средно 4 г на 100 г продукт). В плодовото кисело мляко има около 15 г захар, което означава, че са добавени цели 11 г подсладител. В случая със захарозата това са повече от две чаени лъжички на малка порция от 100 г плодово кисело мляко. 

Захар в други продукти

Продуктите, които често съдържат захар, включват: кетчуп, готови сосове, сушени плодове, плодове, продавани в кутии, хлебни изделия, плодови мусове за най-малките, ароматизирани води, хомогенизирано сирене и други млечни десерти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com