Всеки греши. Ето как да се извините

3617
Всеки греши. Ето как да се извините
Снимка: iStock

Лесно е да поднесете лошо извинение. Но как да поднесете добро извинение? Ако не можете да си спомните кога за последен път сте се извинили, поздравления. Вие сте съвършени или поне вярвате, че сте.

За останалите извиненията са обичайна, макар и трудна част от живота. Сред най-ранните уроци, които се дават на децата, е изкуството да се извиняват, но тези умения не винаги се пренасят добре в зряла възраст. Взаимоотношенията са объркани и често и двете страни имат някаква вина. 

Добрите извинения са известни с това, че са трудни за получаване, отчасти поради присъщата съпротива срещу тяхното поднасяне. Хората се колебаят да се извинят, защото погрешно вярват, че това влияе на начина, по който външните хора ги възприемат, казват психолози.

Някои възприемат извинението като признание за поражение и по този начин понижават социалния си статус, а други смятат, че то опетнява репутацията им. Напротив, успешното извинение може да сближи хората и да подобри авторитета на извиняващия се пред получателя. Съществуват и редица други психологически бариери, които пречат на хората да се извиняват. Ключът към успешното извинение обаче не се крие в следването на формула: той е в истинската искреност.

Как се извинява всяка зодия?

6 КОМПОНЕНТА НА ДОБРОТО ИЗВИНЕНИЕ

1. Кажете, че съжалявате или че се извинявате. Всъщност използвайте думите "съжалявам" или "извинявам се".

2. Посочете или уточнете нарушението, за което се извинявате.

3. Покажете, че разбирате защо действията ви са били вредни и нараняващи и какъв ефект са имали върху другия човек.

4. Не се оправдавайте, но предложете обяснение, ако е необходимо.

5. Кажете какво правите, за да гарантирате, че тази ситуация няма да се повтори.

6. Предложете да поправите счупеното - независимо дали това е да купите на леля си нова лампа или да предложите да прекарвате повече време с приятел, който се чувства пренебрегнат.

И бонус стъпка: Изслушайте човека или хората, които сте обидили. Става въпрос за техните преживявания и емоции, а не за вашите.

7 магически фрази, които ще укрепят взаимоотношенията

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ, КОГАТО СЕ ИЗВИНЯВАТЕ?

Съществуват няколко отличителни черти на лошото извинение. Експерти предлагат да се избягват изрази като "Съжалявам, ако ..." ("Съжалявам, ако сте били обидени"), "Съжалявам, но ..." ("Съжалявам, но имах пълното право да крещя") и "Съжалявам, че ..." ("Съжалявам, че приехте това по погрешен начин").

Не включвайте и думи като "очевидно", "жалко" и "за съжаление". Всяко изказване, което възлага вина на получателя, е лошо извинение. "Съвсем нормално е да искаме да изтъкнем как те са наранили и нас, защото често тези неща не са изчистени от гледна точка на това кой кого е наранил. Ако смятате, че и на вас се дължи извинение, оставете това за отделен разговор.

Как се иска прошка на Сирни заговезни?

Като цяло най-искрените извинения се поднасят лице в лице или по телефона. Другият човек може да чуе гласа ви, тона ви и да прочете езика на тялото ви. Текстовите извинения могат да се използват, ако обикновено общувате с човека, когото сте наранили, по този начин. Съобщенията в социалните мрежи могат да бъдат ефективен начин да се извините на някого от миналото, с когото не общувате и не се виждате лично. Масовите извинения в социалните мрежи трябва да се избягват на всяка цена.

КОГА ДА НЕ СЕ ИЗВИНЯВАТЕ?

Има на пръв поглед безкрайни ситуации, които изискват извинение, но има и няколко обстоятелства, при които не е необходимо да променяте нищо. Жените и момичетата, които са известни с това, че се извиняват твърде често, трябва да спрат да се извиняват за това, че се извиняват, казва експертите.

Никога не се извинявайте за това, че съществувате, заемате място и живеете своята автентична същност. Това е версията на безпардонността, към която си струва да се стремим."Уместно е да се извинявате за нещата, които правите или казвате", казват експерти. "Не е нужно да се извинявате за това, което сте."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com