Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всяко жилаво месо може да стане меко и крехко при пържене – ето как да го приготвим

03 март 2024, 13:33 часа

Сочно, прясно изпържено, придружено от свежи зеленчуци, то е сред любимите ястия, които поднасяме на масата. Ако обаче е жилаво, целият ни труд е напразен. Майсторите на месото и домакините с опит споделят своите тайни и трикове как приготвят всяко жилаво месо, за да стане крехко и да се топи в устата.

Как се приготвя жилаво месо, за да е крехко при пържене?

Тайната се крие не толкова в начина на приготвяне, колкото в избора на марината и подправки. Ето кои са тайните подправки, които правят всяко жилаво месо сочно, крехко и му придават несравними вкус и аромат.

-          Горчица

Леко пикантна, ароматна и придаваща на месните ястия приятни нотки, идеална за балансиране на вкуса на месните ястия и превъзходна за тяхна компания, горчицата е и подправка, която омекотява месото и го прави по-крехко.

-          Соев сос

Подобно на горчицата той придава ароматни нотки и неподражаем вкус на месото, което се мариновали с него, но малко домакини знаят, че соевият сос всъщност се справя чудесно и с всяко жилаво месо, правейки го по-крехко.

Най-вкусното дърпано телешко се приготвя така

-          Нишесте

Нишестето е подходящо не само за десерт, ако накиснете твърдо и жилаво месо в нишесте, ще зарадвате небцето си с крехка сърцевина и хрупкава коричка след пържене – идеалната комбинация.

-          Лимонов сок

Сокът на един лимон не само ще придаде приятно кисел вкус на месото и свеж цитрусов аромат, но и ще го омекоти. Киселите сокове постигат с лекота този търсен резултат.

-          Лук

Приготвяте ли пържоли без лук? Фактът, че лукът е част от подправките за пържолите не е случаен. Той не само придава вкус и аромат, но и омекотява жилаво месо. Намажете щедро месото, което ще пържите, със ситно нарязан лук и и го оставете да престои няколко часа, резултатът ще ви изненада приятно.

-          Алкохол

Алкохолът не е точно подправка, а по-скоро чудесна компания за вече изпърженото месо, но може да е полезен и преди да метнете мръвката в тигана особено ако месото е жилаво и това ви притеснява, тъй като искате да поднесете крехко, меко и сочно пържено. Задушете в бира, накиснете месото в сухо вино – бяло или червено като мартеничките, решавате вие, или налейте една малка ракия не само в чашите на масата, но и  при вече изпърженото или сготвено месо и се насладете на резултата. Не се притеснявайте за децата, ако накисвате или задушавате в алкохол, той се изпарява при пържене и ястието е безопасно.

Колко време се вари телешкото месо, за да бъде сочно и меко?

-          Оцет

За крехко телешко специалистите препоръчват да се накисне за 2 часа във вода с оцет - чаена чаша оцет в литър вода, преди да се приготви.

Какви други тайни споделят готвачите?

Маринатата като цяло е ключ към решаване на загадката как жилавото месо да стане крехко при пържене. С правилната марината се постига именно това.

Внимавайте и с начина на приготвяне – нека е на слаб огън, ако е на фурна, гответе на около 180, максимум 200 градуса, тъй като по-високата температура създава риск месото да стане жилаво. Ако пържите, не оставяйте месото в тигана самотно, то се нуждае от вашата компания, за да го обръщате непрекъснато, така че да може да се приготвя равномерно и да се насладите на сочно, крехко и ароматно месно вълшебство, което е удоволствие за  сетивата и се топи върху небцето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес