За какво говорят жените и мъжете в социалните мрежи?

1254
За какво говорят жените и мъжете в социалните мрежи?
Снимка: iStock/Guliver

Международен екип психолози са провели мащабно изследване с цел да изяснят за какво и как говорят потребителите на социалните мрежи. Резултатите от работата на учените са публикувани в изданието PLoS ONE.

За тази цел специалистите са анализирали около десет милиона записки на потребители на Facebook, като 65 000 души се съгласили да участват в изследването.

7 неща, които не бива да споделяте в социалните мрежи

За разлика от периода на навлизането на социалните мрежи, потребителите вече много внимават какво качват в тях. Оказва се, че дори и на...

Установено било, че мъжете основно говорят за вещи – най-често за музикални инструменти, видеоигри и техника. Също така те активно обсъждали спорта и политиката.

А ето че жените повече пишат за емоции и човешки отношения, като активно добавят в постовете емотикони и понятието "много".

Както обяснява Маргарет Керн, професор по психология от университета на Мелбърн, темите, по които разговарят в постовете си мъже и жени, като цяло съответстват на половите стереотипи.

Тя отбелязва също, че в лексиката на представителите на силния пол често се срещат съществителните "свобода", "враг", "бой" и глаголите "губя", "печеля".

Повече социални мрежи - повече депресия

Колкото повече време прекарват младите хора в социалните мрежи, толкова по-голяма е вероятността да станат депресирани.  Сред уча...

Жените предпочитат прилагателните "невероятен", "благодарен", "щастлив", "забележителен", а също съществителното "дете" и словосъчетанието "рожден ден".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com