За какво още можем да използваме чая в домакинството

3551
За какво още можем да използваме чая в домакинството
Снимка: iStock

Чаят се пие почти във всеки дом, защото е втората по популярност напитка в света. Много традиции, особено азиатските, третират процеса на пиене на чай като уникален ритуал. Въпреки това, не всеки знае за различните начини по които бихти могли да използвате любимата си напитка в домакинството.

Рецепта за красива кожа и коса

Най-ценните домакински тайни за почистване, които ще улеснят живота ви

1. Хляб при счупени стъкла Ако счупим някоя стъклена чаша, почистването на стъклата е трудна задача, а малките парченца лесно могат да...

Известно е, че екстрактът от чай е в основата на много козметика: като се започне от кремове и се стигне до сапун и шампоани. Има и различни начини за използване на инфузията у дома. Например, добро решение за подобряване на състоянието на кожата е да замразите чая и да поставите кубчета лед върху лицето си сутрин. В този случай си струва да добавите инфузия от мента, магданоз или други билки към зеления чай. Когато използвате такива лечения обаче, не забравяйте да не държите лед върху лицето си твърде дълго, за да избегнете възпаление на синусите. Друга идея за използване на пакетчета чай или утайка от кафе е да ги оставите върху кожата около очите за 10-15 минути. Струва си да добавите лайка към чая, което само ще засили ефекта след дълга работа пред компютъра или четене. Този метод ще помогне в борбата с "торбичките" под очите и ще намали бръчките.

Препоръчително е 4-5 пъти седмично да се втрива запарка от зелен чай в скалпа, което помага за укрепване на косата и предотвратява косопада. Инфузията може да се добави и към маски за лице или изплаквания. Когато боядисвате коса с къна, можете да добавяте малко черен чай към нея - помага за получаване на по-естествен цвят.

Или може би чай с чесън?

Често от чая се правят естествени багрила, широко използвани в кулинарията. Основата "чай" се използва за получаване на жълти, зелени и кафяви добавки и те се използват основно за приготвяне на сладкиши. Чаят се добавя и към много ястия. В Азия чаят се използва като суха подправка за месо, зеленчуци и ориз. В Китай сухите билки херабат се смесват с чесън, което придава необичаен, пикантен вкус. За предстоящия Великден можете да боядисате яйца с чаена запарка. За да получите характерен цвят, освен чая, добавете към водата няколко супени лъжици оцет.

Лакочистителят може да бъде верен помощник в домакинството

Всеки знае как да използва лакочистител - той премахва стария маникюр от ноктите. Но мнозина дори не осъзнават, че тази течност може да...

Начин за справяне с молци и бъркотия

Не всеки е чувал за нетрадиционната употреба на чай в домакинството, въпреки че понякога любимата ви напитка може да бъде наистина полезна при решаването на ежедневни проблеми. Например, чаят е много добър в неутрализирането на миризми. Чантата с ароматни билки може да се остави в стаята или в колата. Чаят действа и срещу молци. Оставяйки пакетчета чай в килера, ние ще намалим риска от увреждане на дрехите си от тези вредители. Освен това чаят е прекрасен органичен източник на микроелементи за растенията. Не можем да прекаляваме, като често слагаме много утайка от кафе в саксията, но определено си струва да я добавите към земята, преди да засадите семената. Тогава цветята ще растат по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com