За колко време се изминава 1 км. пеша?

34073
За колко време се изминава 1 км. пеша?
Снимка: iStock/Guliver

Ясно е, че километърът е мерна единица за скорост. Тя е по-често използваната от метри в секунда. Обикновено говорим за километри в час, когато визираме превозни средства и шофиране, но ходенето пеша също се измерва с тази мерна единица. Можем да изчислим скоростта и на пешеходците и да разберем колко километра изминават за час или за колко време се изминава 1 км. пеша.

Как да изчислим за колко време се изминава 1 км. пеша?

Скоростта на велосипед може да достигне около 15 км./ч., на кола – няколко стотин, а на самолет – няколко хиляди. Каква е скоростта на пешеходеца? Именно тя ще ни помогне да установим за колко време се изминава 1 км. пеша.

Още: Фитнес експертите обясняват колко калории се изгарят при ходене

Установено е, че средната скорост на ходене на здрав възрастен човек, без да тича, е 5 км./ч. Ако не вървите прекалено бързо, то скоростта пада до 3.5-4 км./ч. Тогава за колко време се изминава 1 км. пеша? Изчислението е повече от елементарно и за него ще използваме официалните данни за скоростта на движение на пешеходец – 5 км./ч.  Явно на всеки 12 минути човек изминава 1 километър, за да извърви 5 километра за 1 час, тоест за 60 минути. Или отговорът на въпроса за колко време се изминава 1 км. пеша е 12 минути. Звучи твърде малко време за цял километър пеша, но това сочат данните. Друг е въпросът, че малцина го постигат.

Това изчисление за колко време се изминава 1 км. пеша обаче е валидно само при условие, че пешеходецът се движи именно с 5 км./ч. Не всеки развива тази скорост, дори да се стреми към това. Възрастните хора, децата, по-нисичките, както и страдащите от различни заболявания – ставни, костни, мускулни, на двигателния апарат, сърдечно-съдови и прочие изпитват затруднение при ходене и те не съумяват да поддържат това темпо или да достигнат посочените 5 километра в час. Така отговорът на въпроса за колко време се изминава 1 км. пеша може да бъде твърде различен от изчислените тук 12 минути. Възможно е човек да съумее да измине този километър и за половин или един час, а понякога и за повече – зависи от здравословното му състояние и от възрастта.

Любопитно е, че докато скоростта, с която хората вървят пеша, е по-скоро ниска, то скоростта на бягане на човек може да доближи тази на лека кола, движеща се в градски условия. Рекордът е почти 38 км./ч. при бягане и е постигнат от Юсейн Болт на финала на 200 метра гладко бягане на олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Докато за хората тази скорост е мираж за мнозина и постижима само за олимпийски шампиони, то домашните ни любимци я развиват без проблем. Кучетата и котките бягат именно с около 40 км./ч. Мислите, че ще хванете кучето си в парка, тичайки след него, ако то не желае да бъде хванато? Помислете пак, след като сте узнали тази информация. Не можем да развием скоростта, с която тича, дори да сме златни медалисти на олимпийски игри.

С най-голяма скорост се движи светлината – внушителните 1 079 252 848,8 км./ч. Дори не можем да си я представим. Не се и опитваме. Важно е да знаем колко бързо можем да се движим ние, хората. Все пак, ако решим да отидем на работа пеша, следва да можем да преценим кога да тръгнем, за да не пропуснем началото на работния ден, нали така?

Още: 10 000 крачки на ден: На колко километра се равняват?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com