Забранени ли са металотърсачите в България?

48309
Забранени ли са металотърсачите в България?
Снимка: iStock

Според чл. 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс всеки, който противозаконно държи предмети, за които знае или предполага, че са предназначени за търсене на археологически обекти, каквито всъщност са металотърсачите, го заплашва лишаване от свобода за 6 години и отнемане на имущество. Как тогава срещаме иманяри, които спокойно използват детекторите си и как се продават легално онлайн металотърсачи у нас?

Една малка подробност прави употребата на металотърсач преследвана от закона или безпроблемно разрешена – къде се използва той. Ако се чудите забранени ли са металотърсачите в България, то отговорът зависи от употребата им и от мястото. Забранени за изследване с металотърсачи са паметниците на културата и места с архелогически разкопки. За да не попаднете случайно на тези места и да не нарушите закона неумишлено, потърсете от Общината, в която ще използвате уреда, информация за паметниците на културата на територията  ѝ, местоположението им и карта къде се намират. Така ще може да ги избягвате, да спазите закона и да не станете жертва на незнанието си.

Над 20 хил. иманяри у нас са под постоянно наблюдение от МВР

Забранени ли са металотърсачите в България, ако се използват извън територията на паметниците на културата?

Не, не са забранени покупката, притежаването и употребата на металотърсачи както като хоби, развлечение и забавление, пораждащо тръпка, така и с професионална насоченост, при познаване и спазване на следните правила:

-  Важно е да имате документи за металотърсача си – фактура за покупка на ваше име, гаранционна карта и всеки друг документ, удостоверяващ собствеността.

-  В случай, че намерите предмет, който е движим паметник на културата, следва да го предадете на държавата.

-  Нямате право да използвате металотърсач на места, които са паметници на културата, регистрирани археологически обекти и частни имоти, за които нямате разрешение от собственика.

-  Задължени сте да предадете за идентификация в музей в срок от 7 дни намерен предмет с археологическа стойност.

-  Ако осъществявате теренни проучвания като част от научен екип, задължително следва да сте регистрирали своя металотърсач. Във всички останали случаи уредът не подлежи на регистрация.

-  Бъдете особено внимателни с монетите. По информация от адвокати има иманяри, подведени под отговорност за притежаване на монета, за която се твърди, че е с национално значение, каквото всъщност няма.

-   Не пропускайте да се запознаете изчерпателно със законодателството по темата, да потърсите отговор на въпроса забранени ли са металотърсачите в България в мрежата, форуми, онлайн магазини, предлагащи уреда, и всяко място, което може да ви помогне да съберете информация, за да може да откриете и разберете тънката граница между разрешено и престъпление.

Иманяр откри доказателство, че измамници е имало още в Древен Рим

Краткият отговор на въпроса забранени ли са металотърсачите в България е отрицателен. Металтърсачите са хоби техника и притежаването им по никакъв начин не подлежи на забрана. Проблем може да имате с дейността, която осъществявате с тях, а не със самото притежание на металотърсач.

Иманярството у нас

Броят на българите, които притежават металотърсач и се занимават с търсене на предмети не професионално, а като хоби, не е известен. Някои източници твърдят, че са  десетки хиляди, а други – стотици хиляди. Ето защо можем просто да заключим, че иманярите в България са достатъчно много, за да се обърне внимание на дейността и да се изчистят неясните тълкувания и формулировки в законите, касаещи иманярството.

Иманярството по света

Факт е либерализацията на употребата на металотърсачи и на дейността в различни части на света. Надеждата на иманярите в България е страната ни скоро да последва примера им, както и да се приеме ясен закон, който не позволява различни тълкувания и който ще даде възможност за спокойно упражняване на това хоби без риск да станат жертва на недоброжелатели или на неясноти в самия закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com