Забранено ли е да храним уличните котки?

18884
Забранено ли е да храним уличните котки?
Снимка: iStock

Помощта чрез хранене на бездомни животни може да е похвална и в отделни случаи наистина е така. Това действие обаче не е разрешено на някои места. Възможността за получаване на глоба за хранене на котки или други бездомни животни е правен казус, който се трактува със значителни разлики в зависимост от населеното място, региона и държавата.

Специално за България на въпроса, поставен в заглавието, може да се отговори кратко и ясно: всичко зависи от конкретната община, защото на национално ниво липсва, а и не е нужен законов текст, регулиращ подобни конкретни действия. Но на общинско ниво, да - действително има случаи на глобени хора за хранене на бездомни животни, даже конкретно на улични котки. Подобни действия се регулират чрез наредби от съответната община, в интернет има достатъчно такава информация – независимо в каква степен се спазват тези наредби. Такива глоби се налагат обикновено на хора, които чрез действията си по хранене на бездомни животни регулярно застрашават обществената хигиена и здравето на околните, особено, ако се касае за безстопанствени животни в близост до детски градини и училища. Но, това, разбира се, е само едната страна на проблема.

Ако една котка е отровена, тя проявява първо следните симптоми

За съжаление, броят на случаите с изоставяне на домашни животни нараства. Въпреки че има хора и организации, които желаят да помагат на безпомощните четирикраки създания, преди това е необходимо да се разгледат редица правни въпроси.

Има няколко причини да се вземе решение от съответните местни власти за забрана на храненето на улични котки - но основната е да се избегне разпространението на котешки колонии в града, за да се запази общественото здраве. Уличните котки, оставени без строг ветеринарен контрол (а липсата на такъв контрол обикновено е масово явление), може да бъдат преносители на различни болести, освен да разпространяват лоши миризми и мръсотия.

Освен че храненето на уличните котки може да повлияе върху здравето на хората, то не се препоръчва и с оглед на здравето на самите животни. Много хора ги хранят с неподходящи продукти, които не само, че не съответстват на хранителните изисквания на котката, но може да са и твърде вредни за здравето й.

Какво да правим при одраскване от котка?

Затова, ако желаете наистина да помогнете на бездомна маца, то, вместо да я храните, е по-добре да я осиновите. Осигурявайки постоянен дом на животните, броят им по улиците намалява и това има положителен ефект върху останалите райони.

Друг начин да помогнете на котки или други бездомни животни е да ги заведете в близък приют или спасителен център. Също така много полезно ще бъде, особено ако е невъзможно директно да им се помогне, да се свържете с подобни институции по телефона и да предоставите информация за въпросното животно или група животни. При това, ако човек е запален почитател на животните и иска да ги защитава, е възможно да работи като доброволец в различни спасително-помощни центрове. Също може да се опитате да накарате хората да осъзнаят отговорността си към домашните любимци. За целта не е нужно да сте богат аудио-визуален продуцент или да имате много пари - просто използвайте различни социални мрежи.

Най-милите породи котки

Колкото до глобата за хранене на улични котки: най-добрият начин да я избегнете е да научите наредбите в съответния град и община.

Важното е да се осъзнае и разбере, че подхвърлянето на храна не е единственият начин да се помага на бездомните писанки. Има много други действия, които са също полезни както за здравето и доброто настроение на животното, така и за обществото като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com