Забравените игри на децата на 90-те

4481
Забравените игри на децата на 90-те
Снимка: iStock

Ние децата на 90-те имаме късмета да сме последното поколение с пълноценно детство. Помним с умиление прекараните дълги летни дни в игри на село при баба и дядо или в града зад блока. Тичахме на воля необезпокоявани от трафик, провиквахме се под балконите, за да повикаме приятелите си. Ползвахме счупени тухли или керемиди вместо тебешири, разменяхме си книги, попълвахме лексикони, а уокмена за нас беше най-яката технология.

В тази статия сме събрали всички незабравими игри на децата на 90-те. Сигурни сме, че вие никога не сте ги забравяли, а може би някой от вас са ги показали и на своите деца.

Стражари и апаши

Страхотна игра за голяма група деца. Едно дете започва да брои до 10, а останалите оставят произволен предмет на земята, спрямо който то решава кои ще да стражари и кои апаши. Стражарите са тези, които трябва да броят до 10, а апашите трябва да се скрия. Когато бъдат намерени започва гоненица, а когато стражар залови апаш изрича думите “Стражарска марка бум-печат, от днеска ставаш мой събрат’’. Апашът вече е от отбора на стражарите и трябва да им помага за намирането на останалите апаши.

10 - те най-играни настолни игри, които трябва да притежавате

Народна топка

Една от най-любимите игри на много поколения деца. Чудесна игра, която учи на работа в екип, ловкост и бързина. Забавна е и ненатоварваща. Правилата за прости - играе се на разделено на две игрище, в двата му края има по 1 консул, който е капитан на отбор, а останалите участници от отборите са вътре в игрището. Консулите трябва да целят противниковите играчи до елиминирането на всички от отбора.

Скачане на ластик

Сигурни сме, че няма момиче на 70-те, 80-те и 90-те, което да не е скачало на ластик и не знае наизуст толкова важните думички ‘’Ема, есаса, есаса опипия...’’. Това е супер игра, която може да се играе и само от 3ма играчи, но и от отбори. Внимавахме да не се оплетем в ластика и да издържим колкото се може повече време, защото си беше престижно да си първа на ластик сред момичетата.

Дама

Нямаше улица без начертана с тебешир дама на асфалта. С подходящо камъче се цели желаното квадратче, а стратегиите в подскоците бяха многообразни. Играта наистина учи на съобразителност и баланс.

Увлекателни домашни игри за вас и вашите малки деца

Развален телефон

Игра подходяща и за малки и за големи деца. За да я играят те трябва да се наредят в кръг. Детето седнало в началото на кръга казва дума в ухото на детето до него, то предава на следващото и така до последното, което трябва да изрече думата на глас. Най-често думата не е същата и телефона е развален. Играта предизвиква смях и забавления, защото децата са способни да измислят напълно нови думи.

Криеница

Това наистина е най-любимата на всички деца игра. Много часове са прекарани в криене или бягане да се “заплюем” на определеното място. Измисляхме си как да сме дегизирани, за да не ни открият или поне да ни открият последни. А някой хитреци дори успяваха да се приберат и да хапнат филия с лютеница докато другите ги търсят.

Тези игри определено заслужават да бъдат възродени и помнени. Нека научим децата си на тях и така поне за малко ги откъснем от телефоните и устройствата с интернет. Нека изживеят и те онова пълноценно детство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Как се пише: не знам или незнам?

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com