Задължителните профилактични прегледи, които могат да ни спасят от болести

1094
Задължителните профилактични прегледи, които могат да ни спасят от болести
Снимка: iStock

Ясно е, че е много по-лесно да се предпазим от една болест, отколкото да се излекуваме от нея. Затова има и някои неща, които е добре да си изградте като навици за превенция от различни заболявания. Да, здравословният начин на живот е сред тях, но днес няма да разгръщаме тази тема. Става въпрос за друго, което не коства толкова много време и усилия, а може да ни спаси – профилактичните прегледи. Те са задължителни за всяка една възраст и се правят на всеки шест месеца. Нека видим на какво да акцентират хората от различните възрасти:

25-30 години

БЛС предупреди за злоупотреби с онлайн консултации

Във връзка с постъпили сигнали към Българския лекарски съюз за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн к...

Хормоните бушуват и при мъжете, и при жените на тази възраст. Можем общо да кажем, че най-голяма опасност има от проблеми с половите органи. Младите може би неглижират възникналите промени и проблеми, затова и често откриват проблема в по-напреднал стадий. Жените е добре да обърнат внимание на шийката на матката, както и на влагалището и да посещават редовно профилактиките при гинеколог. Матопатията също е проблем, който започва развитието си около тази възраст.
Мъжете да не пропускат профилактичните прегледи при уролог и да наблюдават простата си. Освен това, и двата пола е добре редовно да посещават своя дентален лекар.

30-40 години

При жените на тази възраст е възможно увеличаване нивата на естрогена, което може да се разглежда като риск от развитието на миома, кисти, мастопатия, ендометриоза и др. Не са изключени и проблеми с щитовидната жлеза, затова следете внимателно състоянието си – проблеми със съня, стрес, тревожност, отпадналост и др. са нейните симптоми.
Мъжете е добре да не пропускат кардиологичните си прегледи, тъй като започват измененията в кръвоносните съдове. Кардиограма на 6 месеца е препоръчителна. Освен това, може да се появят проблеми като хемороиди и разширени вени не само при мъжете, но и при представителките на нежния пол. Следете състоянието си и не пропускайте профилактичните прегледи.

Над 40 години

Мобилно приложение за онлайн преглед спестява чакане пред лекарския кабинет

Бързо и лесно в непредвидени ситуации можем да получим медицински съвет, когато здравето ни е в риск, съобщава НОВА ТВ. Начинът е чрез ...

След тази възраст и с напредването на годинките, нещата стават по-уязвими. Особено внимание трябва да се обръща на сърцето, кръвоносната система и климакса.
Жените трябва да следят менструалния си цикъл и да не пропускат прегледите при ендокринолог и гинеколог. Както и е препоръчително поне веднъж годишно да се прави мамография за откриване на образувания по гърдите. 

Мъжете да следят за проблеми с простата при уриниране и да се свържат с уролог при наличието на такива. Следете нивата на кръвното си налягане и правете кардиологични изследвания.
И двата пола трябва да се подлагат на гастроскопия веднъж на 6 месеца, както и посещения при офтамолог. Изследвайте и нивата на кръвната си захар веднъж годишно, за да се предпазите от диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com