Защо човечеството затлъстява?

1679
Защо човечеството затлъстява?
Снимка: iStock/Guliver

Милиони хора по света имат повече или по-малко наднормено тегло. Причината обикновено е в хранителното поведение, тоест в неправилното и прекомерно хранене. Защо е толкова трудно да се устои на хранителните изкушения? Ето разясненията на д-р Анжело Ферейра от болницата „Лузиадаш“ в Лисабон.

Има хора, които никога не се чувстват сити. Дори когато натрупат твърде много килограми, винаги усещат глад. Причината за такова неудържимо влечение може да са вродени генетични дефекти, които са свързани с нарушение на сигналите за насищане, изпращани към мозъка. Така често биологичните механизми, които контролират хранителното поведение, не могат да бъдат съзнателно коригирани.

Учени: Наднорменото тегло е причина за спад на интелигентността

Канадски и европейски медици са установили, че наднорменото тегло съществено влошава работата на паметта и ума на човек, независимо от ...

Дори днес, когато гладът не заплашва, хората се държат по същия начин в много ситуации въпреки, че вече десетилетия са заобиколени от изобилие на храни. Затова мнозина страдат от затлъстяване.

Затлъстяването носи високи рискове за здравето. То може да доведе до диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Въпреки това, здравословното състояние на хората с наднормено тегло варира значително от човек на човек. Някой наследява мазнините от родителите си – известно е, че повече от сто гена влияят върху теглото. Но, все пак, хората не са изцяло роби на своите гени. Дори и тези, които имат неблагоприятна наследствена предразположеност, могат да се радват на нормално тегло – въпреки, че за тях това е по-трудно. Други прибягват до междинни закуски в състояние на раздразнение, неудовлетвореност или самота – калориите влизат в ролята на утешители, на награда или незаменима част от празненства. Именно затова по празниците не е рядкост да се качат два-три килограма върху талията.

По принцип, наднормените килограми се трупат с течение на времето. Излишна енергия от 100 килокалории на ден е достатъчна, за да натрупате около 5 излишни килограма годишно. Но едва ли много хора пресмятат дневния брой калории, които поглъщат. Никога преди не е имало толкова много закусвални, кафенета, снек-барове и заведения за бързо хранене. Това се вписва в тенденцията към повече хранения. При това напоследък в стремежа за привличане на клиенти размерите на порциите се увеличава.

Ако някой има сериозно наднормено тегло, трябва да се опита да го свали. В противен случай рискът от диабет се увеличава, ставите страдат. При затлъстяване се препоръчва намаляване на теглото с поне 5%. За съжаление, природата работи срещу човека. Проблемът е, че загубата на тегло е против човешката природа. Когато се опитваме да отслабнем, организмът ни се съпротивлява, защитава натрупаните резерви и се превключва в своеобразен „режим на пестене на енергия“: температурата пада, обмяната на веществата се забавя. А изтощените мастни клетки сигнализират на мозъка, че са гладни. Хората, които не се противопоставят постоянно на „желанията“ на тези клетки, скоро ще възвърнат предишното си тегло.

Експеримент ще лекува затлъстяване чрез деактивиране на хормона на глада

Специалисти от Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) и изследователи от Лондонския имперски колеж предлагат борба с...

Затова в дългосрочен план е необходима силна воля. Здравите хора с наднормено тегло, когато променят начина си на живот, успяват да смъкнат средно от 10 до 15 килограма. Но и година по-късно трябва да поддържат здравословен начин на живот. Положените усилия си струват! Дори свалянето само на няколко килограма може да донесе големи ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com