Защо е полезен дългият сън през уикенда

10311
Защо е полезен дългият сън през уикенда
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният живот с неговия бесен ритъм и съблазни води дотам, че много хора не си доспиват през седмицата. Затова доста от тях предпочитат да си „отспят“ полагащото им се количество часове през уикенда.

Както показва ново изследване, проведено от учените от Чикагския университет, допълнителният сън в почивните дни намалява риска от развитие на диабет.

10 мита за съня, които са пълна ЛЪЖА

Фактите, които сте научили за съня са просто погрешни. Ето истината за това, което се случва, когато отпуснете глава през нощта. 1. Бр...

Изследователите са провели експеримент с участието на 19 здрави доброволци – мъже с нормално тегло. В първия етап на експеримента участниците можели да спят по 8,5 часа в продължение на четири нощи, а по време на втория етап – само по 4,5 часа (пак за четири нощи).

След това им позволили да си отспят две нощи (продължителността на съня средно била по 9,7 часа). Доброволците били изследвани за чувствителност към инсулин и предразположеност към диабет.

Станало ясно, че след четири нощи недостиг на сън чувствителността към инсулин при доброволците е спаднала с 23%, а рискът от диабет се е увеличил с 16 процента. Но след двете нощи, в които им било позволено да си отспят, двата параметъра се нормализирали.

Според учените такава метаболитна реакция на допълнителния сън изглежда многообещаваща. Това показва, че младите, здрави хора, които от време на време не се наспиват през работната седмица, могат да снижат риска от диабет просто като наваксат пропуснатото време за сън през уикенда.

Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е...

При това авторите отбелязват, че тяхното изследване още не се явява окончателно, тъй като е провеждано само с малка извадка хора и за малък период от време. В бъдеще учените планират провеждането на нови изследвания, посветени на тази тема.

По-рано американски учени изясниха, че хората, които през уикенда си отспиват както трябва, компенсирайки недоспиването за цяла седмица, „разбиват“ своя биологичен часовник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com